Valgfrihet til flere

Publisert

For den politiske venstresiden er solidaritet et av de viktigste prinsipper. Det bør det også være for de mest privilegerte studentene i verden; de norske. På den politiske høyresiden er valgfrihet et slagord som er blitt kjørt frem med stor kraft de siste årene. Valgfrihetsideologien har nå også slått rot blant de blå studentpolitikerne her på universitetet.

- Problemet er høyresidens helliggjøring og forskrudde oppfatning av hva valgfrihet er.

Problemet er ikke valgfrihet i seg selv, men høyresidens helliggjøring og forskrudde oppfatning av hva valgfrihet er, og hvordan valgfrihet skal oppnås. Denne oppfatningen kan gi bisarre utfall. Moderat Gruppes forslag om at det skal være mulig å velge bort støtte til Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond er et eksempel på dette.

Vi i Sosialdemokratene er ikke redde for at SAIH-tierne vil forvitre selv om man har mulighet til å velge dem bort. Det vi er redd for, og provosert over, er hvordan høyresiden setter sin selvsentrerte oppfatning av valgfrihet høyere enn alle andre prinsipper. Langt viktigere prinsipper havner fort i bakgrunnen når høyresiden ser en mulighet for å bringe valgfriheten inn i debatten.

Slik vi ser det kunne det like godt vært obligatorisk å støtte SAIH over semesteravgiften, dersom Velferdstinget vedtar det. Som et demokratisk valgt organ er det Velferdstingets mandat å kunne delegere disse pengene.

Når Peter Schwarz i forrige Universitas hevder at muligheten til å velge om man vil støtte SAIH eller ikke vil lede til mer engasjement blant studentene, er det lett å se at dette er et skinnargument. Den studentpolitiske høyresiden er ikke først og fremst opptatt av solidarisk engasjement med verdens minst privilegerte studenter. De er opptatt av høyresidens valgfrihet for de få.

Hva med valgfriheten til de studentene som blir hjulpet av SAIH? Gjennom sin utdanningsstøtte gir SAIH valgfrihet til noen av de minst privilegerte studentene i verden. Valgfrihet for disse studentene til å ta en utdannelse, og den valgfriheten som åpner seg ved mulighetene utdanning gir dem. Man kan undres om studentpolitikerne på høyresiden ikke setter valgfriheten til disse studentene like høyt.

Norske studenter har mer enn nok valgfrihet, så la oss dele litt med våre medstudenter i noen av verdens fattigste land.

Powered by Labrador CMS