Regjeringens mistillit til studentstyringen

Publisert

Regjeringen går inn for å fjerne studentstyringen av samskipnadene i Norge ved å innføre krav om to tredjedels flertall i styrene i viktige saker. Vi reagerer på at regjeringen står klare til å sage over den mest sentrale bærebjelken i samskipnadsordningen: studentenes rett til å ha flertall i styret.

Kravet om 2/3 flertall vil gjøre det vanskeligere å treffe beslutninger, men den viktigste innvendingen er at ved å innføre et kvalifisert flertallskrav, angriper man samskipnadenes identitet. Studentstyringen er verdi og ideologi, men også praktisk viktig: I møte med lokale og regionale myndigheter, og i det daglige samarbeidet med utdanningsinstitusjonene, er det avgjørende at samskipnaden oppfattes som studentenes eget organ – ikke som departementets forlengede arm. Reell studentstyring er den eneste forsvarlige løsningen for studentvelferden.

Lovforslaget kan bare tolkes som at departementet mener at studentvalgte styremedlemmer ikke har tilstrekkelig kompetanse til å forvalte samskipnadene på en forsvarlig måte. En slik holdning til politisk oppnevnte styremedlemmer er uhørt. Alle styremedlemmer – uavhengig av bakgrunn – trenger kunnskap om budsjettmodeller, lover, regler og styrearbeid. Som styreledere tar vi vårt ansvar for å sørge for en god opplæring av alle styrets medlemmer på alvor. Derfor har styreledere fra 14 samskipnader av ulik størrelse nylig gått sammen om et sett med felles retningslinjer for styreopplæring. Styrearbeid handler ikke om å sette grupper opp mot hverandre, men om å fungere som et kollegium som skal sørge for en forsvarlig organisering og forvaltning av samskipnaden.

Hva har vi gjort galt, Halvorsen?

Kunnskapsdepartementet har allerede tilsynsmyndighet overfor samskipnadene, og vi savner en refleksjon rundt egen rolle i stedet foret angrep på studentene. Vi tolker forslaget som et uttrykk for grunnleggende mistillit til oss som studentvalgte styreledere. Hva har vi gjort galt, Halvorsen?

Powered by Labrador CMS