Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Den usmakelige sannheten

Det er lite som tyder på at Vetle Hedlund er en kjernekar.

Publisert Sist oppdatert

I et debattinnlegg i forrige ukes Universitas skriver Vetle Hedlund at det »[ikke er noen hemmelighet at kvinner lyver om seksuelle overgrep](1)». Hedlund bruker en rekke enkelteksempler fra USA til å begrunne sin frykt for at norske kvinner har for stor makt i offerrollen. Denne rollen hevder han de er blitt tildelt av det norske samfunnet. Dette er bare ett av stedene han mister fotfestet.

Dessverre for Hedlund er det heller ingen hemmelighet at majoriteten av seksuelle overgripere er menn. 99 prosent av dem som ble mistenkt, siktet eller domfelt i voldtektsanmeldelser i Norge i 2015 var menn, opplyser Kripos. Hedlund jobber hardt for å flytte skylden for overgrep bort fra dem som utfører overgrepene. Dette er livsødeleggende og utdatert retorikk som opprettholder beskyttelsen av tusenvis av overgripere i et samfunn som skulle ha kommet lenger.

De lite hardtslående eksemplene studentpolitikeren viser til er illustrert i vagheten til ett av spørsmålene ved Harvard Universitys Sexual Conduct Survey fra 2015. Påstanden om at «kvinner lyver om voldtekt» er kun basert på ett enkelteksempel fra Amherst College samme år. Det evige argumentet om «kvinner som anmelder falske voldtekter fordi de angrer»» brukes gang på gang i debatten om det høye beviskravet til sedelighetssaker i Norge. Gjerne ytret av menn, for å være sikre på at alle disse stakkars tiltalte overgriperne ikke dømmes uskyldig.

Denne provoserende og svake argumentasjonen viser tydelig at Hedlund ikke vet noe som helst om hvordan det er å bli utsatt for et seksuelt overgrep.

Reflektert i disse «amerikanske tilstandene» mener han at norske jenter overøses med ord om hvor sårbare de er fra de er 12 år gamle, og at de blir fortalt at «fylle-sex er voldtekt». Det er også «farlig at man skal tro at man alltid skal kunne være skjermet mot ubehagelige opplevelser». Jeg spesielt, har visst blitt fortalt én gang eller to for mye hvor sårbar jeg er. Denne provoserende og svake argumentasjonen viser tydelig at Hedlund ikke vet noe som helst om hvordan det er å bli utsatt for et seksuelt overgrep.

Hele innlegget oser resirkulerte sitater vi er dritt lei av å høre og tydelig mangel på innsikt hos ham som skribent. Vi stikker ikke innom politistasjonen og gjennomfører et avhør på veg hjem fra en fastfood-sjappe dagen derpå fordi vi «angrer». Utallige voldtektsofre sliter eller velger å aldri anmelde fordi det er jævlig tungt og vanskelig.

Festrelaterte voldtekter utgjorde mellom 2011 og 2015 nesten 40 prosent av alle voldtekter i Norge. Ved å marginaliserer disse voldtektene til «fylle-sex» sier Hedlund indirekte at det overgrepet alle disse menneskene har blitt utsatt for kun sitter i deres eget hode. Helt uavhengig av Hedlunds kjønn bagatelliserer han med denne argumentasjonen kraftig menneskers opplevelse av et seksuelt overgrep. Vi trenger ikke mer ansvarsfraskrivelse fra norske menn, vi trenger en seriøs debatt som slutter å legge skylden på den som blir voldtatt.

Powered by Labrador CMS