Øk kon- kurransen

Publisert

«Universiteter og høgskoler må få sin inntekt gjennom brukerfinansiering.»

SU og AUF har gått ut og krevd full stopp på at private kan drive sykehjem etter at et sykehjem drevet av Adecco har brutt lovverket knyttet til overtidsarbeid. De tar feil. Det er trangsynt kritikk, og sannheten er jo at private sykehjem faktisk fungerer.

Dette handler ikke om offentlig mot privat, men om lovbrudd. Det skjer også lovbrudd i stat og kommune. For et par år siden fant man ut at 18 av 27 helseforetak som ble undersøkt, brøt norsk arbeidsmiljølov, slik at folk ble syke av arbeidet. AUF-lederen har merkelig nok ikke krevd stopp i bruk av statlige sykehus.

Man trenger derimot enda større bruk av private aktører i velferdssektoren og andre sektorer. Det vi ser i FrP/Høyre-styrte Oslo, er at det nettopp blir tatt grep. Adecco har brutt loven, de har brutt kontrakten med kommunen, og resultatet er at Oslo kommune har sagt opp avtalen med Adecco – noe som koster Adecco mangfoldige millioner kroner.

I dag er det et problem at dårlige offentlige skoler fortsetter å eksistere fordi det offentlige bestemmer at de skal eksistere. Hadde en klesforretning eller matvarekjede gitt så dårlig service og resultater som mange skoler gjør i dag, ville de vært konkurs for lengst. FpU mener det er feil at skoler ingen er fornøyd med skal fortsette å eksistere fordi det offentlige har monopol på skoledrift.

Universiteter og høgskoler må bli selveide og selvstyrte og få sin inntekt gjennom brukerfinansiering. Da vil de bli avhengige av studentene, og hvilke valg studentene tar. Dette vil heve kvaliteten på utdannelsen. Det vil også føre til at dårlige offentlige universiteter og høgskoler ikke fortsetter å eksistere bare på rosenrøde drømmer.

For å sikre valgfrihet og konkurranse ønsker FpU også at studielån med en statlig garanti tas opp i private banker.

Kun med mer konkurranseutsetting vil man få resultater i samfunnet som Norges innbyggere kan være stolte av.

Powered by Labrador CMS