På tide med grønt press

Publisert

Universitetsledelsen har satt i gang prosjektet «Grønt UiO: Bærekraft i forskning, utdanning og praktisk handling». Det kartlegges nå hvordan Universitetet i Oslo (UiO) kan drives mer miljøvennlig (knyttet til energibruk, papirmengde, transport, innkjøp, osv.), samt hvilken rolle utdannings- og forskningsinstitusjonen UiO bør innta overfor miljøutfordringene. Så langt har arbeidet med Grønt UiO gått sakte – kun én person er ansatt til å jobbe med prosjektet på heltid, budsjettene er lave, og få konkrete tiltak er satt i verk.

Jeg tror en av årsakene til at prosjektet prioriteres lavt er at studentpresset så langt har uteblitt. Studenter, foreninger, og politiske lister er rett og slett ikke utålmodige nok – mange skulle nok gjerne sett at UiO tok større hensyn til klima og miljø, men de færreste gjør noe for å påvirke situasjonen. I Europa er tilstanden en annen – i byer som Berlin og København går studentene foran, og krever handling fra universitetene.

Bærekraft engasjerer, og studentene stemmer på de grønneste listene, krever økologisk mat i kantinene, arrangerer alt fra konferanser til byttemarkeder, og jobber for flere bærekraftstemaer på pensum og mer forskning på grønn teknologi. Studentmassen som kraft i miljøsaken er fraværende i Oslo sammenlignet med i andre europeiske byer.

Rektor Ole Petter Ottersen trenger et press nedenfra for å ta dette på alvor – vi får ikke noe grønt UiO før rektoratet er overbevist om at dette er noe studentene vil. Det Norske Studentersamfund (DNS) er i gang med et prosjekt for å miljøsertifisere Chateau Neuf. Slike initiativ finnes det sikkert flere av – i kjellerne, foreningene, Studentparlamentet eller Velferdstinget. Det er viktig at disse organisasjonene finner sammen, og deler gode miljøideer og diskuterer UiOs framtid. DNS eller andre bør initiere et Grønt UiO-studentforum – vi trenger at noen går foran og skaper et studentpress for et grønnere universitet.

Anne Raaum Christensen er masterstudent i statsvitenskap

Powered by Labrador CMS