Urettferdig å gå på UiO

Publisert

I dag er det lettvint å velge seg til Universitetet i Oslo (UiO). Det koster nemlig en formue for studenter å velge et alternativ til de offentlige høyskolene i Norge.

Regjeringens intense og grunnløse allergi mot private alternativer straffer og diskriminerer studenter over hele Norge som velger private høyskoler. En student som ikke har et offentlig tilbud innenfor sin studieretning, og som derfor må gå på privat høyskole, kan sitte igjen med nesten 300 000 kroner mer i studielån enn sin venn som studerer på en offentlig høyskole.

«Det er på høy tid å likebehandle finansieringen av offentlige og private høyskoler.»

Det er på høy tid å likebehandle finansieringen av offentlige og private høyskoler. Med spesialisering innen reklamebransjen, eiendomsmegling og reiseliv, følger en rekke private høyskoler opp etterspørselen i markedet. Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) vil gi likt statlig tilskudd til private som offentlige høyskoler slik at det ikke koster noe mer å gå på BI og andre private høyskoler enn på for eksempel UiO. Nå betaler flere skolepenger fordi de har valgt private høyskoler, og dette er urettferdig.

Vi vil satse på forskning og høyere utdanning. Dagens studenter er morgendagens fremtid, uansett om man velger seg private eller offentlige studiesteder. I dag velger mange som studerer privat å gå ut i jobb etter endt bachelorgrad i stedet for å ta en master på en privat høyskole fordi kostnadene rett og slett blir for høye, og de må begynne å betale ned på studielånet. Ved en rettferdig finansiering hadde flere hatt muligheten til å fortsette å ta en mastergrad. Derfor vil FpU likestille finansieringen av offentlige og private høyskoler slik at det for eksempel blir billigere å gå på BI.

Så spørs det om regjeringen tør å innføre «alle skal med»-prinsippet sitt innenfor høyere utdanning. Eller koker det ned til kjedelige, innholdsløse og grå festtaler uten mening. Med et kleint slagord som bare er for noen?

Aina Stenersen er sentralstyremedlem i Fremskrittspartiets Ungdom og gjesteskribent i Universitas

Powered by Labrador CMS