Støtt SAIH!

Publisert

Det er liten tvil om at et godt utbygd høyere utdanningssystem er en viktig kilde til sosial og økonomisk fremgang. SAIHs politiske kampanje 2006 fokuserer på nettopp dette: Hvordan høyere utdanning er en viktig nøkkel til utvikling i land i Sør.

Det er viktig at land selv utdanner sine egne fagfolk, som er med på å bringe kunnskapen i samfunnet videre

Kunnskap bidrar til at stadig nye individer lærer seg å beherske vitenskaper og utøvelsen av viktige yrker i samfunnet. Det er viktig at land selv utdanner sine egne fagfolk, som er med på å bringe kunnskapen i samfunnet videre. Alle land trenger høyere utdanningssystemer som tar høyde for både grunn – og høyere utdanning, økonomisk vekst, og ikke minst styrking av demokrati og rettigheter.

Som eksempel har Bolivia, et av SAIHs samarbeidsland i Latin Amerika, for første gang fått en president med urfolksbakgrunn, Evo Morales. I Bolivia har mer enn 60 prosent av befolkningen urfolksbakgrunn, og det er knyttet store forventninger til Morales og hans regjering. Det er liten tvil om at mangel på kunnskap om medbestemmelse og deltakelse i det politiske systemet har hemmet og fremdeles hemmer innflytelsen til urbefolkningen. Utdanning og kunnskapsutvikling er avgjørende for at store deler av Bolivias befolkning skal kunne ta del i samfunnsutviklingen og påvirke sin egen livssituasjon.

I Soria Moria-erklæringen står det at «Forskningen og forskningsbasert kunnskap preger utviklingen og vil bli stadig viktigere i årene som kommer. Så vel næringsliv som offentlig sektor har behov for økt kunnskap. Derfor må vi ha ambisiøse mål for norsk forskningsinnsats i årene som kommer». Norge bruker allerede like mye penger på forskning som det hele Afrika, minus Sør-Afrika, bruker til sammen. Hvordan skal de afrikanske landene kunne utvikle gode høyere utdanningssystemer og nasjonal forskning, når det allerede i utgangspunktet er sånne forskjeller? SAIH mener at høyere utdanning må tas med i beregninga når man vurderer hva som er avgjørende faktorer til utvikling, og bør veie tungt når man diskuterer hvor økonomiske midler skal settes inn.

Høyere utdanning på egne premisser er en vesentlig faktor for utvikling i land i Sør. Norske myndigheter må få øynene opp for at land i Sør har vel så stort behov for kunnskapsutvikling som det Norge har. Ønsker du å støtte SAIHs kampanje, ha øynene oppe for de ulike arrangementene på ditt lærested i denne uka.

Mer info om kampanjen på www.saih.no

(Innlegget er noe forkortet.)

Powered by Labrador CMS