Høyre får sosialistiske spasmer i opposisjon

Publisert

Etter blomster på forsiden av Universitas og jubel fra både Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund, ble det litt for mye for Høyre. Leder av Høyres Studenterforbund, Peter Schwarz, og stortingsrepresentant for Høyre, Ine Marie Søreide Eriksen, uttrykket sin misnøye med budsjettet i Universitas (uke 42). De velger ironisk nok å slå tilbake på de sakene de selv har minst troverdighet på.

På tross av rekordsatsning, anklager stortingsrepresentant Eriksen regjeringen for ikke å ha bygd nok studentboliger. Ser Eriksen tilbake på Høyres satsning på studentboliger med stolthet? Høyre kuttet systematisk hvert år i Bondevik II-regjeringen. Det er ingen grunn til å tro at dette er en kampsak for Høyre, snarere tvert i mot. Kommer Høyre til makta kan studentene vente kutt på kutt.

Nå tar også leder av Høyres Studenterforbund opp kampen for billigere boliger. Det er utrolig hvordan sosialisten i Høyre kommer frem i opposisjon. Som om Høyre noen gang har vært villige til å kjempe for studentboliger, eller billige boliger generelt for den saks skyld. SV er partiet for sosial utjevning. Studentboliger er en naturlig del i dette arbeidet for å sikre alle like muligheter. Der SV i opposisjon alltid presser på saker SV selv er opptatt av, velger Høyre å sette dagsorden med saker de ikke på noen måte har programfestet selv.

Regjeringens satsning på stipendiater vil ivareta dages utvikling og framtidas rekrutteringsbehov. I løpet av perioden vil den rødgrønne regjeringen ha bevilget midler til over 900 stipendiater, mot Bondevik II-regjeringens 668. Det er likevel ingen grunn til å ikke arbeide for at ambisjonene skal bli enda høyere. De rødgrønne har også økt forskningsfondet med 10 milliarder mer enn Bondevik II-regjeringen og ikke minst opprettet et regionalt forskningsfond på 6 milliarder. Dette vil helt klart styrke Norge som forskningsnasjon.

Eriksen anklager regjeringens prisjustering av studiestøtten for ikke å være en reell satsning. Det kan virke som opposisjonen lider av akutt hukommelsessvikt. Der Clemet ikke klarte å prisjustere i løpet av hele sin periode, har den rødgrønne regjeringen gjort dette hvert år. Clemet har også i etterkant innrømmet at hun selv «angrer» på dette. Der Høyre angrer, handler de rødgrønne.

Jeg kan fortsette å kaste ut tall, men det interessante er jo egentlig hvordan Høyres budsjett ville sett ut. For det Schwarz ikke snakker høyt om, er at Høyres Studenterforbund går inn for skolepenger, altså nok en utgiftspost for studentene. Høyre har null troverdighet på at de vil jobbe for å bedre studentenes økonomiske situasjon. Etter Høyres schizofrene innlegg bør studenter stille spørsmålet: Hvilket universitet er det Høyre egentlig ønsker? Eller kanskje et bedre spørsmål: Et universitet for hvem?

Powered by Labrador CMS