På'n igjen
Så var semesteret i gang igjen, studenter har flyttet inn i nye boliger og snart kommer pengene fra Lånekassen strømmende inn på kontoen. Vel, kanskje ikke akkurat strømmende... Like sikkert som at høstens studiestart bringer med seg fadderuker og pensumkjøp, bringer den også med seg et nytt statsbudsjett. Og alle hjerter gleder seg. Også studentene. For studentene er blitt lovet både flere boliger og mer i studiestøtte.
Samskipnader står klare med gravemaskin og snekker for å bygge, men uten midler blir det ingen boliger
De siste ukers mange medieoppslag om boligsituasjonen levner ingen tvil: Det er altfor få studentboliger, og det private leiemarkedet koker over. Samskipnader står klare med gravemaskin og snekker for å bygge, men uten midler blir det ingen boliger. Regjeringen har flere ganger lovet flere studentboliger. I «Handlingsplan for studentboliger» (2001) lovet regjeringen 1000 nye studentboliger i året. Dette målet er de milevis unna. I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen «å øke tilgangen til studentboliger». Vi venter fortsatt i spenning. Flere studentboliger gir ikke bare billigere alternativ for studentene, det vil i tillegg kjøle ned det private markedet for studenter som ikke får hybel hos samskipnadene.
Så var det stipend og lån. Vi ønsker ikke å sutre og klage i det uendelige, men det er fortsatt for lite penger å leve for. 81 400 kr i året holder ikke. Målet, for både regjeringen og studentorganisasjonene, er klart og tydelig: Heltidsstudenten skal gjenreises. De som vil skal kunne studere på heltid uten å måtte ha jobb ved siden av. Å jobbe ved siden av studiene skal være en mulighet, ikke en nødvendighet. Slik er det ikke i dag. Men regjeringen lover i ovenfornevnte erklæring å «sikre en studiefinansiering som gjør det mulig å studere på heltid».
StL krever ikke mye i årets statsbudsjett. Vi krever at kostnadsnormen blir inflasjonsjustert fra 2002-nivået. Det vil si 87 460 kr i året, eller 6060 kr ekstra per student. I det lange løp jobber StL for at kostnadsnormen skal ligge fast på 2G (Grunnbeløpet i Folketrygden; i dag ville dette utgjort 104 820 kr). Vi ønsker at studentene skal bruke tid og krefter på studiene, ikke på en deltidsjobb man er tvunget til å ta for å kunne betale høye boligleier og dyre pensumbøker.
Vi arbeider opp mot Stortinget og regjeringen for å minne de på hva de har lovet oss studenter, og vi kommer ikke til å være fornøyd før løftene er innfridd. I mellomtiden ønsker vi medstudenter mange gode arbeidstimer på lesesalen.