MISFORNØYD: Jeg har for lengst gitt opp håpet om at NSO kommer til å skape støy i media dersom det går på bekostning av muligheten til å spise kake med kunnskapsministeren, skriver Liberal listes Marcus Pettersen Irgens.

Skjerp deg, Beldo!

Regjeringen flørter med «turbostipend», altså at en større del av studielånet blir omgjort til stipend dersom du fullfører utdanningen uten avbrudd eller pause. Den fremste motstanderen burde være Norsk studentorganisasjon, men de har visst glemt hva de mener om saken.

Publisert Sist oppdatert

I forslaget til nytt statsbudsjett kan man lese følgende: «Regjeringa ønsker å stimulere til at studentane gjennomfører utdanninga i større grad, og tar sikte på ei endring i utforminga av konverteringsordninga. Endringa skal gi studentane insentiv til å gjennomføre heile gradar.»

Les også: Liberal liste-Marcus gjør politisk helomvending

Dette kan bety to ting: Enten har regjeringen, i all sin godhet, bestemt seg for å bruke veldig mye penger på noe ingen har spurt om, og med det å gi alle som fullfører en grad mer stipend, eller så skal de innføre «turbostipendet», som gjør at studentene på sikt koster litt mindre.

I tilfelle du er usikker på hva NSO mener om saken, kan jeg oppklare det: De er imot, og for bare to år siden publiserte organisasjonen en pressemelding om saken. Forslaget får slakt, og NSO peker på en rekke andre tiltak som heller burde innføres.

Husker du denne fra Irgens? Hva med å holde kjeft, Spare-Stine!

NSO-leder: Mats Johansen Beldo får det glatte lag av studentpolitiker Marcus Pettersen Irgens. Arkivfoto: Øyvind Aukrust

Retorikken fra 2015 er like aktuell i dag: «Vi vet at en student som prøver å leve på studiestøtten går i minus per måned. Turbostipend vil ikke løse noen av disse problemene, men være en ytterligere belønning av de som allerede får det til i dag. Turbostipend er en kostbar feilmedisinering».

[Beldo sier til Universitas i dag](3) at NSO «ikke vet hva resultatet blir». Få timer etterpå kan man lese følgende, i en e-post sendt ut fra NSO: «Vi ser at mange er usikre på om regjeringen foreslår turbostipend i statsbudsjettet. Det er ikke forslag om turbostipend i budsjettet, men regjeringen varsler at de ønsker å se på endringer i konverteringsordningen.»

Fersk kåring over Oslos mektigste studenter: Her havnet Mats Beldo

Forhåpentligvis har Beldo rett, og vi slipper en urettferdig ordning der de som trenger det minst får billigere studielån. Men det er en skuffende innsats fra studentenes talerør. I et år hvor statsbudsjettet reelt skal forhandles om på Stortinget, forventer jeg, og mange andre studenter, at NSO går tydelig på banen med kravene som organisasjonen har vedtatt.

Beldo, kall en spade for en spade. Jeg har for lengst gitt opp håpet om at NSO kommer til å skape støy i media dersom det går på bekostning av muligheten til å spise kake med kunnskapsministeren. Men jeg, og alle andre som er med på å vedta politikken deres, forventer at dere i det minste skal la være å holde den hemmelig når dere får spørsmål om den. Skjerpings.

Det er ikke første gang Irgens er misfornøyd med NSO: Tafatthet og softis i Tønsberg

Powered by Labrador CMS