Vaklende korthus

Det hjelper ikke å pumpe penger inn i forskning hvis studentene er på jobb istedenfor i forelesning, skriver Tone Vesterhus, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Publisert

Regjeringens kunnskapsmantra er et vaklende korthus, viser revidert utgave av statsbudsjettet som ble lagt fram sist fredag. Byggverket mangler grunnmur, og Velferdstinget i Oslo og Akershus vil derfor invitere Høyre og FrP på crash-kurs i husbygging.

Solbergregjeringen har vært ekstremt flinke til å snakke om kunnskap, ganske flinke til å satse på kunnskap, men har likevel glemt selve fundamentet og bærebjelken i god politikk for høyere utdanning: Studentvelferden. Når studentene står i kassa på Rimi for å få råd til å bo og leve, hjelper det ikke hvor mye penger som kastes etter universitetene og høyskolene. Skal du bygge et hus, må du starte med grunnmuren, ikke taket og utsmykkingen i tredje etasje.

Sist fredag valgte regjeringen å ikke innføre elleve måneders studiestøtte, og studentenes boligkrav er heller ikke innfridd. Det er overraskende at en regjering som er tydelige på at de legger kunnskap til grunn for en god samfunnsutvikling ikke forstår at de med dette stikker kjepper i egne hjul.

I dag er antallet studenter som gjennomfører studiene på normert tid på 35 prosent. Mens boligprisene øker i rekordfart blir studentenes økonomiske situasjon mer og mer prekær. Flere studenter må jobbe mer, og studere mindre. Dette vil neppe bidra positivt til den allerede deprimerende gjennomføringsprosenten.

Regjeringens kunnskapspolitikk burde være en gjennomstødig studentboligblokk fra SiO.

Økt studiestøtte og betydelig flere studentboliger er nødvendige forutsetninger for at kunnskapssatsningen skal få avkastning. De er grunnmuren. Det hjelper ikke å pumpe penger inn i forskning og infrastruktur hvis studentene er på jobb istedenfor i forelesning. Regjeringens kunnskapspolitikk burde være en gjennomstødig studentboligblokk fra SiO. I stedet er den et vaklende korthus som kommer til å falle sammen om noen ser for hardt på det.

Powered by Labrador CMS