Hjelp, studentene stemmer ikke!

Lav valgdeltakelse er et symptom, ikke selve sykdommen, mener leder i KrFU, Elisabeth Løland. Det viktigste er hvem du stemmer på, og ikke om du stemmer

Publisert

Du har kjøpt pensum for to månedslønner, printa artikler for hele kvoten og lært deg hvilken pasta som er den billigste. Du er i målgruppa. Få uker før valget valgte noen av landets største aviser å ha samkjørt forside og budskap. Det var til deg: Bare halvparten av de under 30 stemmer!

Senere er kampanjen fulgte opp med annonser: Ville vi hatt demokrati dersom vestfoldinger ikke hadde stemmerett? Det er grenseløst fordummende. Det er stor forskjell på å miste stemmeretten og å velge å ikke bruke den.

Lav valgdeltakelse er et symptom, ikke selve sykdommen. Da er unisone moralprekener fra en samlet elite dårlig medisin. Jeg er overbevist om at budskapet «det viktigste er at du bruker stemmeretten» virker mot sin hensikt. Det sier implisitt at det er viktigere at du stemmer enn hvem du stemmer på. Hvorfor skal vi tro på at det er så viktig å stemme, når det snakkes om valg som om det først og fremst er et ritual som skal legitimere Stortingets makt?

Jeg tror heller ikke det er så produktivt å påstå at «de unge kan avgjøre valget». Unge velgere er like forskjellige som andre velgere. Jeg kjemper mot ekstrem fattigdom og for en bærekraftig velferdsstat. Det sier seg selv at jeg ikke kan avgjøre valget sammen med en som mener billigere bensin og lavere alkoholavgifter er hovedmålet. Det eneste vi har til felles er studentkortet.

Jeg skal ikke be deg bruke stemmeretten din fordi du er ung eller fordi du er student. Jeg synes ikke det viktigste er at du stemmer. Det viktigste er hva du stemmer på.

Ved dette valget kan vi få en mørkeblå regjering, og vi kan få en lyseblå regjering med gode innslag av gult og grønt. Det er en stor forskjell. KrF vil ha bedre ordninger for deg som får barn mens du studerer. Vi mener ikke at solidaritetsansvaret stopper ved Svinesundbrua – vi går til valg på økt bistand og en forvaltning av oljefondet som gjør livet enklere og ikke farligere for verdens fattige. Ikke alle gjør det.

Det betyr noe hvem som blir valgt. Det er derfor du skal stemme.

Powered by Labrador CMS