VIL KJEMPE HARDT: Olav Øye i Stl mener hver institusjon bør ha mulighet til selv å velge ledelsesmodell.

Stjernøstyring

Publisert Sist oppdatert

Mye kan sies om Stjernø-utvalgets innstilling, som ble lagt frem i forrige uke. I fusjonståka mange rektorer, lokalpolitikere og organisasjoner synes å befinne seg i, er det imidlertid viktig å huske at strukturendringsforslagene som foreslås bare utgjør ett av 22 kapitler i den mest omfattende gjennomgangen av norsk høyere utdanning på mange år. Blant annet har Studentenes Landsforbund fått gjennomslag for en rekke av sine krav om satsning på de korte profesjonsutdanningene, men i dette innlegget skal vi konsentrere oss om de overraskende forslagene som kommer om endring av styring og ledelse av høgskoler og universiteter.

Stjernø-utvalget har nemlig foreslått omfattende endringer av rektorrollen og sammensetningen av styret for høyskoler og universiteter. I dag er det slik at institusjonene selv kan velge hva slags rolle rektor skal ha, om hun skal være såkalt enhetlig leder med ansvar for både den faglige og administrative virksomheten, eller om ledelsen skal deles mellom en faglig leder (rektor) og en administrativ leder (direktør). Både Høgskolen i Oslo og Universitetet i Oslo har, i likhet med de aller fleste andre institusjoner i Norge, vurdert det som mest hensiktsmessig å dele ledelsen mellom rektor og direktør. Allikevel foreslår Stjernø-utvalget nå å lovfeste at alle skal ha en enhetlig ledelse.

Studentenes Landsforbund tar ikke stilling til hvilken modell som er best for den enkelte institusjon. Men vi har kjempet hardt for å sikre institusjonenes rett til selv å velge ledelsesmodell før, og vi kommer til å fortsette med det. Siden ordningen med valgfri ledelsesmodell ble innført i 2005 har det over hele landet vært omfattende prosesser som har inkludert både studenter, ansatte og ledere, der de sammen har diskutert hva som er den beste ledelsesmodellen for deres institusjon. Disse prosessene har ført til et stort engasjement og konstruktive diskusjoner, og vi mener at dette har en verdi i seg selv. I tillegg er det altfor store forskjeller mellom de forskjellige institusjonene – og dermed også mellom krav til ledelsesmodell – til at man kan innføre en «standardmodell» som alle skal presses inn i, slik Stjernø-utvalget foreslår.

Utvalget foreslår også å gå vekk fra dagens ordning der hovedregelen er at ingen grupper skal ha flertall i styret alene, og erstatte det med to likestilte ordninger, der den ene er eksternt styreflertall og den andre er videreføring av dagens hovedordning. Studentenes Landsforbund mener at ingen grupper, heller ikke eksterne, skal kunne ha flertall alene i styret. Dersom Stortinget skulle følge utvalgets forslag, vil flertallskravet for å innføre eksternt styreflertall minke fra to tredjedeler til over halvparten, og det blir lettere å vedta eksternt styreflertall. Dette er et skritt i feil retning, og en kamp vi håpet ble avsluttet da Stortinget for bare få år siden samlet seg om dagens ordning.

Powered by Labrador CMS