Gode ord holder ikke

Publisert

Det er med glede vi registrerer at ministeren for høyere utdanning og forskning endelig er villig til å diskutere kvalitet i utdanningen. Mindre hyggelig er det at hun fortsetter å bagatellisere det faktum at hennes regjering har stått i spissen for en svekking av utdanningsinstitusjonenes muligheter til å tilby en undervisning av god nok kvalitet.

- Det burde bekymre ministeren at de rød-grønne kuttene bidrar til å undergrave Kvalitetsreformen.

Tora Aasland er fremdeles ikke villig til å innrømme at det er en sammenheng mellom finansieringen av utdanningssektoren og det utdanningstilbudet som universitetene og høyskolene kan tilby sine studenter. Når utdanningsinstitusjoner over hele landet kutter i seminarundervisningen, er det fordi en presset økonomi gjør det nødvendig. Når studenter ved Det juridiske fakultet i Oslo som er syke på eksamensdagen må vente med å ta eksamen et helt semester, er det fordi fakultetet ikke har råd til å avholde en egen utsatt eksamen for syke studenter. Professor Bjørn Erik Rasch ved SV-fakultetet må fortelle høstens nye studenter at de får et dårligere undervisningstilbud enn tidligere studenter, og rektorene ved landets tre største universiteter mener at myndighetenes manglende finansiering gjør at man stadig må kutte i utdanningstilbudene og nedprioritere forskning (Dagsavisen 15.08.09). Det burde bekymre ministeren at de rød-grønne kuttene bidrar til å undergrave Kvalitetsreformen. Svaret hun gir i Universitas er at hun vil gå i «dialog» med utdanningsinstitusjonene. Høyre vil gi utdanningsinstitusjonene pengene de trenger.

Det er imidlertid få problemer som lar seg løse utelukkende ved at man kaster penger på dem. Vi har flere forslag til hvordan vi kan heve kvaliteten i utdanningen. Blant annet vil vi investere mer i laboratorier og undervisningslokaler og styrke NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

Det finnes grep vi kan ta for å rette opp kursen raskt. Vi bør begynne med å kompensere for tapet som er påført utdanningssektoren etter fire år med rød-grønt styre, og gi universitetene og høyskolene et økonomisk løft. Tora Aasland har nå ved flere anledninger gjort det klart at dette ikke vil skje så lenge SV har en hånd på rattet i kunnskapspolitikken.

Powered by Labrador CMS