Feil om segregering av internasjonale

Publisert

I forrige nummer av Universitas hevder Margrethe Gustavsen at det er uholdbare boforhold i to på rommet-ordningen i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), og at ordningen skal fortsette i samme form «i overskuelig fremtid.» Her er det behov for korrigeringer. To på rommet er en prøveordning gjennomført for første gang i høst. Nå skal prøveordningen gjennom en grundig evaluering før videre fremtid avgjøres.

Gustavsen hevder at to på rommet-ordningen bidrar til å diskriminere og segregere internasjonale studenter. Det er en sterk påstand. Det stemmer at dette prøveprosjektet gjennomføres blant internasjonale studenter som studerer inneværende høstsemester, og at dette er en gruppe som har prioritet ved tildeling av studentboliger gjennom SiOs boliggaranti. Men SiO har for få boliger å tilby hvert eneste år, og i august måtte Studentboligene som følge av for liten kapasitet avvise flere tusen studenter som har søkt bolig.

To på rommet-konseptet er altså et prøveprosjekt med formål å kunne tilby bolig til noen flere studenter enn vi normalt ville klart. Prøveordningen kom i stand gjennom samarbeid mellom SiO, Universitetet i Oslo (UiO) og studentrepresentanter. Ved semesterstart i august var hele 43 prosent av Studentboligenes beboere internasjonale studenter, fordelt over alle SiOs studentboliger.

Gustavsen blander også inn vårsemesteret i sin kritikk av prosjektet. Dette blir feil da prosjektet er isolert for høstsemesteret.

Det har blitt rettet kritikk mot prosjektet fra studenter som bor der. Eksempler er dårlig informasjon, møblering og ikke tilfredsstillende nettilgang. Dette er utfordringer vi tar kritikk for, og som Studentboligene arbeider med å finne løsninger på.

Prøveprosjektet avsluttes i desember. Nå skal SiO i gang med en grundig evaluering av prosjektet der alle beboere vil bli bedt om å gi en grundig tilbakemelding. Deretter vil man avgjøre den videre fremtiden for prøveordningen. Kan konseptet med noen justeringer fungere på en god måte? Det håper jeg er mulig. SiO ønsker å gi flest mulig et tilbud om studentbolig ved semesterstart, og behovet kommer til å være stort også i årene fremover.

Powered by Labrador CMS