Hvem skal få tak over hodet?

Publisert

«Vi har valgt å prioritere internasjonale studenter og yngre nasjonale studenter.»

Velferdstinget bestemmer reglene for hvem som skal bo i SiOs studentboliger. Her presenterer Arbeidsutvalget (AU) våre forslag til nye regler, mens avgjørelsen tas i Velferdstinget 3. mars. Vi har valgt å prioritere internasjonale studenter og yngre nasjonale studenter.

En av de mest omstridte bestemmelsene i boligreglementet har vært førsteprioriteringen av og garantien på at internasjonale studenter skal få bolig. Alt tilsier at internasjonale studenter vil fortsette å strømme til SiO-institusjonene. Vi er bekymret for at SiO på sikt ikke kan oppfylle den internasjonale boliggarantien. På et punkt vil det finnes for få boliger og for mange internasjonale studenter.

Den internasjonale boliggarantien har medført at det er få ledige boliger til nasjonale studenter ved semesterstart. Vi mener at studentboliger først og fremst skal gi nye studenter mulighet til å etablere seg i Oslo. Det veier tyngre enn å tilby godt voksne studenter bolig. Vi antar at godt voksne studenter har bedre muligheter til å finne bolig andre steder.

Vi anbefaler derfor at det innføres en øvre aldersgrense på 35 år i studentboligene. Det betyr at man må ha kontrakt med startdato før dagen man fyller 35 år. Administrasjonen i studentboligene anslår at rundt 5 prosent av leietakerene i studentboligene er over 35 år, altså vil vi dermed frigjøre nesten 400 boliger. Velferdstinget bør diskutere om aldersgrensen burde være enda lavere, for eksempel 30 år.

Vi anbefaler at maksimal botid i boligene reduseres fra seks til fem år, og at absolutt makstid reduseres fra åtte til syv år. Igjen er det hensynet til yngre og utetablerte studenter som er viktig for oss. Det er viktigere at de får en studentbolig enn at andre studenter bor lenger enn normert tid for en mastergrad.

Vi mener at kravet om å ha studium som hovedbeskjeftigelse burde presiseres. Det foreslås derfor en bestemmelse om at søkere må ha minimum 50 prosent studieprogresjon i den oppgitte leieperioden og må kunne dokumentere minst 50 prosent studieprogresjon før tildeling av ny leiekontrakt.

Hvis du er uenig i innstillingen, bør du jobbe for å få frem ditt syn før boligmøtet i Velferdstinget, på Menighetsfakultet, den 3. mars kl 17.00.

Powered by Labrador CMS