Reguler boligmarkedet!

Publisert

I forrige Universitas uttalte FpU at Venstrealliansen har [«privatiseringsangst»](1). Vi er en sosialistisk organisasjon som mener at det er et gode med demokratisk kontroll over ressursene, også de økonomiske. Dette er diametralt motsatt av FpU, uten at vi vil beskylde de for å ha «reguleringsangst».

FpU trekker frem avreguleringen av Televerket som et argument for privates tilgang til offentlige midler for å bygge studentboliger. Vi er usikker på om dette egentlig har noe med saken å gjøre. Et reelt argument er derimot effekten en total avregulering av boligmarkedet har hatt på samfunnet. I dag er det et fullstendig fritt marked for kjøp og salg av bolig. Spekulasjon i bolig, høye boligpriser i tilflytningsstrøk, store hinder i integreringen av innvandrere, og at store grupper i samfunnet er utestengt fra å ha kontroll over sitt eget hjem er uheldige effekter at det frie markedet.

Leiemarkedet er knapt nok regulert. Noe som fører til en veldig usikker situasjon for grupper som studenter, eneforsørgere, single, og andre som ikke har nok egenkapital til å kjøpe sin egen bolig. Studentboliger er til for å avhjelpe slike feil i markedet (og dermed er det vel egentlig noeFpU ideologisk sett burde vært imot?).

På boligområdet er det åpenbart at det trengs en regulering og at «avmonopoliseringen» ikke har gjort samfunnet noen tjeneste. Derfor vil vi også utfordre, ikke bare FpU men også andre krefter, til debatt. Hvordan vi skal organisere boligmarkedet som helhet slik at også studenter får den samme kvaliteten og sikkerheten som store deler av samfunnet har?

FpU uttaler at helsebyggene kan bygges av private. Det kan de, på samme måte er det fullt mulig for private å bygge studentboliger, men de vil ikke få tilskudd. Det finnes likevel eksempler (for eks. i Trondheim) på studentboliger bygget av private på tilskudd, men disse sliter økonomisk. Vi er heller ikke enig i privatisering av helsesektoren, selv om det delvis er situasjonen i dag.

Studentboliger skal både skape en sikkerhet for de som leier, og bidra til å presse prisene i det private leiemarkedet ned. FpU sier profitt er en driver for lavere kostnader, samtidig som at de vil at samskipnadenes priser skal fungere som et tak for hvor mye penger private skal kunne ta. Poenget er at alle studentboligene skal være en driver for å senke prisene (og dermed overskuddet), og det ser vi ikke at private vil eller skal være.

Powered by Labrador CMS