SAIH Blindern gratulerer studentdemokratiet med 100-årsdagen!

Publisert

Gjennom lang kamp har vi nå lovverk som støtter opp om studentkampen.

På Universitetet i Oslo er vi priviligerte som har et velfungerende studentdemokrati som har kjempet studenters sak i hundre år. De har beskyttet våre rettigheter, økt vår velferd og brukt stemmen for å bli hørt. Gjennom lang kamp har vi nå lovverk som støtter opp om studentkampen, blant annet ved at i alle bestemmende organer på hele universitetet skal studentene være representert med minst 20 prosent av stemmene. Dette gjør at vi kan påvirke avgjørelser som tas på alt fra program- og fagnivå, fakultetet og i Universitetsstyret. Gjennom Studentsamskipnaden i Oslo har vi gunstige ordninger for helsetjenester, barnehage, bolig og trening, som for noen er avgjørende for å få råd til å studere.

Det er ikke mulig å se bort fra at det ofte er studenter som kjemper de viktige kampene om menneskerettigheter og demokrati. Det ser vi i flere deler av verden, der studentene ikke har de samme godene og mulighetene som vi selv tar for gitt. Studentene i Burma har i en lang stund stått i første rekke for å kjempe for demokratisering og anerkjennelse av menneskerettighetene fra militærjuntaen der. Studentene var noen av initiativtakerne til demonstrasjonene i 1988 som førte til massakrene som vi nå har kunnskap om. Dette er ikke enestående i verden i dag. Studenter i Colombia, Vest-Sahara, Øst-Timor, Hviterussland og Zimbabwe er noen blant mange som kjemper for å få sine rettigheter hørt og anerkjent.

Vi i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) mener det er viktig å støtte opp under studentdemokratier slik at studenter verden over får de samme mulighetene og nyte de samme fordelene som oss. Vi vil oppfordre Studentparlamentet til å videreformidle sine kunnskaper om studentdemokrati til andre land i verden, slik at de kan lære av oss og en dag i fremtiden få de samme rettighetene og mulighetene som vi har.

Vi vil benytte muligheten til å gratulere studentdemokratiet med 100-årsdagen og takke alle ildsjelene som har jobbet og jobber for vår velferd og våre rettigheter opp gjennom tidene!

Powered by Labrador CMS