Studentparlamentets forankring

Publisert

Når tiden nærmer seg studentparlamentsvalg blir kritikken mot Studentparlamentet (SP) også på sitt sterkeste. Mye av kritikken mot SP er legitim, da det er et betydelig problem at studenter flest ikke ser SPs betydning for deres studiehverdag og at SP blir betegnet for å være et steg på veien for studenter med politiske ambisjoner. Som studentutvalgsledere har vi et spesielt innblikk i SPs arbeid og ansvar. Regelmessig møtes vi som studentutvalgsledere og ledelsen (AU) i SP i det som kalles SULF (studentutvalgslederforum) for å diskutere studentdemokratiet, studiesaker ved de enkelte fakultetene og de saker AU arbeider med. AU gjør en betydelig jobb som våre tillitsvalgte, og er et støtteapparat som vi er svært takknemlige for. Når det er sagt, mener vi at SP trenger en bedre forankring i de lokale demokratiene ved fakultetene, og at dette må gjøres ved at studentutvalgene involveres mer i SPs arbeid.

Anmelderredaktør Filip Roshauw skriver i Universitas 4. mars at Studentparlamentet bør erstattes av et felles råd for studentutvalgene. Vi tolker denne uttalelsen dit hen at Roshauw mener studentutvalgene skal overta SPs oppgaver og at lederne i studentutvalgene slik sett skal overta det arbeidet AU gjør i dag. Dette vitner om en manglende innsikt og forståelse for den arbeidsmengden som legges ned i AU og av oss studentutvalgsledere. Forskjellen mellom politikk på universitetet sentralt og på fakultetene lokalt kan heller ikke sees bort fra. Studentutvalgene har spisskompetanse på sine respektive fakulteter, men er ikke nødvendigvis interessert i å forme politikk på universitetsnivå. Studentparlamentet og dets arbeidsutvalgs arbeids- og kompetanseområder kan ikke lett overføres til studentrepresentanter på lokalnivå. Forslaget er av disse og flere grunner ikke realistisk.

Vi ønsker oss et Studentparlament hvor studiesaker står i fokus. For at studentenes opplevelser og meninger skal nå frem til SP, er det naturlig at studentutvalgene er de organene som formidler dette til SP. Vi ser for oss et fremtidig system der alle studiesaker først behandles av lederne i studentutvalgene før endelig behandling i SP. Et slikt system, der lederne i studentutvalgene er med på å sette agendaen og behandle studiesaker, må derfor formaliseres.

Powered by Labrador CMS