Innlegg:

Vanskelig valg ved HF

Å erstatte ett mangelfullt system med et annet, vil ikke løse problemene i studentdemokratiet ved Det Humanistiske Fakultet, skriver Joakim Pedersen Berg

Publisert Sist oppdatert

Kjartan Hverven og Alexander John Smith-Hald beklager i forrige ukes Universitas den lave valgdeltakelsen i valget av studentrepresentanter til HFs fakultetsstyre, et problem som også gjelder andre steder.

Bakgrunn: Må vi ha stemmeplikt ved fakultetsstyrevalget?

Problemet er et demokratisk underskudd, selv om det i prinsippet ikke er noe feil i ordningen. Dette samme problemet gjaldt også ved Rektorvalget i 2013. Vi tilbys et valg, men et fåtall bestemmer.

* Joakim Pedersen Berg var [ikke helt fornøyd] med hvordan Universitas redigerte dette innlegget.

Etter min mening løses ikke problemet ved å erstatte én ordning med en annen, slik som Hverven og Smith-Hald foreslår. Et eksisterende sosialt nettverk ved UiO er nesten en forutsetning for begge ordningene, og gjør det vanskelig for ferske UiO-studenter å engasjere seg. Mandatet blir svakt uansett.

Kanskje bør vi vurdere ansatte representanter, slik som man diskuterer for rektorstillingen. Det betyr å erstatte ett mangelfullt system med et annet, men debatten er ikke over. Det er gode grunner til å følge med: Uansett utfall er universitetet tjent med at systemet er konsekvent, fra topp til bunn, og at rektor og studentrepresentanter har samme type mandat.

Powered by Labrador CMS