Vi må engasjere oss i glemte konflikter

Publisert

Selv om Sri Lanka-konflikten nå har fått medieoppmerksomhet, kom denne først når situasjonen er et steinkast unna en enorm humanitær katastrofe. Som studenter skal vi engasjere oss i saker som faller utenfor massemedienes søkelys, og jeg mener at den blodige Sri Lanka-konflikten skal inngå i vår samfunnsengasjerte virksomhet. Det er er vår oppgave å bringe glemte konflikter frem i søkelyset, eller i hvert fall bidra til det.

I en tid som nå, med omfattende bruk av propaganda av begge parter om situasjonen til de sivile, er det vanskelig å danne seg et balansert nyhetsbilde. Mediene har i relativt stor grad unnskyldt sin dekning av konflikten med at troverdigheten til kildene er dårlig, og dermed legitimerer de det dårlige søkelyset og bidrar til å distansere konflikten for det norske folk. Krisen framstilles som uaktuell.

Samtidig gjengir mediene flittig rykter fra Hollywood og kjendisverdenen, og lager omfattende reportasjer rundt dette. I dette tilfellet er visst ryktene troverdige nok til å komme på trykk og til å bruke tid og penger på. «Rykter» om situasjonen på Sri Lanka er derimot ikke verifisert av «uavhengige kilder», noe pressen bruker for å implisere vanskeligheten med å gjøre grundig arbeid rundt konflikten.

- Engasjerte studenter har en plikt til å bidra med å sette konflikten på dagsorden.

For å skape et moralsk og helhetlig nyhetsbilde, kreves det arbeid og tid. Når ikke pressen vil ofre dette for å dekke de «glemte konfliktene», har vi som engasjerte studenter en plikt til å bidra med å sette dem på dagsorden i det norske samfunnet. Situasjonen på Sri Lanka forverrer seg dag for dag. Det haster med å stoppe den påventede storinvasjonen av det gjenværende området som LTTE (tamiltigrene) klamrer fast til. I kampen mellom en hensynsløs regjeringshær og en desperat geriljabevegelse, vil de sivile måtte betale en enorm pris. Håpet om en endelig politisk løsning vil virke enda fjernere enn før.

Powered by Labrador CMS