Studenter – samfunnsdebattens tilskuere?

Publisert

Studenter har siden Sokrates og Platon sin tid vært endringsaktører og våpendragere for nye og viktige strømninger i samfunnet. Er det fortsatt slik? Eller har studenter mistet sitt kritiske blikk mot samfunnet og de rådende ideéne? Har vi fortsatt en rolle å spille?

Både i tidligere tider og i det forrige århundret har vi mange eksempler på sterkt og synlig studentengasjement. 1930-tallets USA, så at studenter var den store stemmen imot rasediskriminering, og senere demonstrasjoner mot krigføring og for homofiles rettigheter. Modige studentrøster har stått opp mot det de har ment var urettferdige styresett i Øst-Europa og Sør-Amerika. Studenter som gruppe og samfunnsaktører spiller en viktig rolle i utlandet, også i dag.

Også i Norge har studenter vært aktive deltagere i diskusjoner og det politiske klima. Det har samtidig vært en forventning om at man skulle bruke studietiden til nytenkning og utfordring av gitte sannheter. Igjennom den dannelsesprosessen som høyere utdanning er, skulle man utvikle samfunnet så vel som selvet.

Har «Studenten 2012» blitt redusert til å kun være en apolitisk Chai-te-drikkende Skrillexfan, som trives bedre på Grünerløkka enn på Litteraturhuset eller Chateau Neuf? Jeg vet det er mye engasjement og politisk interesse hos studenter, men tradisjonen for å uttrykke det på talerstolen på Studentersamfundet i Trondheim, eller i demonstrasjoner på Karl Johan, er kanskje byttet ut med sarkastiske twittermeldinger?

Vi kommer kanskje ikke unna at tider forandrer seg, og måter å formidle budskap på endrer seg. Men jeg tror at mangel på tid, rom i studiesituasjonen og kanskje også mangel på forventninger til å bruke studietiden på deltagelse i samfunnsdebatten, har en del av skylden for en mer anonymisert studentstemme enn tidligere.

Studenter, ta opp hansken! Bruk tiden som student til å målbære visjoner, fremme nye, og glemte, ideer og idealer! Det er ingen som er nærmere kilder til lærdom og kunnskap, og miljøene til å reflektere over dette i enn dere. Bruk kunnskapen, og bruk stemmen! For en bedre fremtid, for en opplyst debatt.

Powered by Labrador CMS