Universitas 24. oktober 2007

En budsjettvinners bekjennelser

Publisert Sist oppdatert

For første gang på meget lang tid ble studentene proklamert årets budsjettvinnere (!) i Universitas 24. oktober. Det tilsynelatende maligne kuttet Radio Nova mottok var til studentenes beste, kunne Velferdstingets (VT) ledelse stadfeste med henvisning til målet mangfold i VTs mediepolitiske retningslinjer. Studentradioens representanter har tilkjennegitt at de ikke er enige.

Målet til den nylig vedtatte mediepolitiske plattformen er ikke ene og alene mangfold. Stikkord som offentlig gjennomsiktighet, kritisk korrektiv, enkeltstudentens mulighet til påvirkning og medbestemmelse og nyheter av høy kvalitet varmer i disse kjølige høsttider. Det er derfor leit at de samme tingsrepresentanter på neste møte indirekte velger å si at prisen på treningskort veier tyngre enn kritisk nyhetsdekning og rammene for fri meningsdannelse.

I to år har universitetets vitenskapelige personale sydet av harme over at landets politiske ledelse finansierer nye satsinger ved å ribbe eksisterende enheter. Forskere gir uttrykk for frustrasjon og mismot over at alle deres forbedringer i tildelingsgrunnlaget uansett møtes med nye kutt. Det ligger viktige lærdommer for VT i den forhenværende Kunnskapsministers forskningspolitikk.

Radio Nova hadde sitt 25 års jubileum i år. Studentradioen slo nylig NRK i kampen om en gjev radiopris. Kanalen driver det viktigste campusdekkende nyhetsalternativet til Universitas, NovaNyheter. De har satset på samfunnsdekning, for det har VT sagt at de bør gjøre. Studentpolitikernes dom: Dårlig varslede kutt i en størrelsesorden mange ganger mer smertefulle enn det alle andre må bære. Uten noen form for objektiv begrunnelse eller viten om studentenes mediepreferanser. Selvfølgelig har de rett til å rope «Useriøst!»

Det er jo ikke slik at pengene mangler

Det er jo ikke slik at pengene mangler. VT har akkumulert et overskudd på 700 000 kroner man ikke vet hva man skal gjøre med. Istedenfor for å tvinge Radio Nova til å kutte i sine viktigste demokratiske funksjoner, kunne man brukt en brøkdel av midlene og gjort et forsøk på å finne ut hva studentene faktisk mente om dagens studentmedietilbud. Hadde resultatet blitt kutt i 2009, ville det i det minste vært forankret i et kunnskapsgrunnlag.

Studentmediene sørger for at studentene blir hørt, både lokalt og nasjonalt. VTs prisverdige innsats for bedre ordninger til fødende studenter hadde neppe resultert i Stortingsforslag om ikke mediene hadde gjort sin bit. Studentmediene gir også en stemme til den enkeltstudent som har noe å ytre til studentoffentligheten. De er en grunnleggende forutsetning, ikke bare for gode velferdsordninger, men også for å kunne kalle tilbudet studentstyrt.

VTs handlemåte i årets medietildeling inviterer til bruk av det sterkeste kraftuttrykk i norsk akademia: Man må se i øynene at man har «gjort en Djupedal». I det ene øyeblikk slenges det om seg med svulstige formuleringer, i det neste smører man budsjettet tynnere. Vil man ha mediemangfold bør fordelingssummen øke tilsvarende. Neste generasjon tingsrepresentanter bør gi Radio Nova tilbake samme driftsvilkår de har hatt inneværende år, og sikre at tildelingene i fremtiden baserer seg på mer enn synsing.

Powered by Labrador CMS