Ingen virkelighetsfjern elite

«Gjestelista: Vennligst slutt å fremstille oss på en måte som ødelegger tilliten fra studenter til oss som sitter i SP», skriver Camilla Bjørnbakken Langen og Julianne Sørflaten Grovehagen fra Grønn Liste i dette leserbrevet.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Gjestelista kritiserer i forrige utgave av Universitas Studentparlamentet (SP) for å bruke for mye penger på seminaret som nettopp ble holdt. Vi er visstnok en politikk-elite, som tar en pampehelg til Thon hotel.

Å stille spørsmålstegn om pengebruk er viktig, og noe Grønn Liste støtter. Men det går an å gjøre det på konstruktive måter framfor å fremstille studentparlamentet som et pampevelde som som drar på luksushotell. Det er en grov forvrenging av virkeligheten. En pamp betegner forøvrig en mektig og gjerne rik person som har kommet til en ledende, og innbringende posisjon i en organisasjon og som er uvillig til å avgi sin posisjon. Vi som sitter i studentparlamentet tjener ikke penger på å sitte der. I fjor foreslo Gjestelista selv at representantene skulle få betalt, et forslag som ble nedstemt av Grønn Liste og flere andre lister.

Les også: «Vi må faktisk prioritere»

Hvem er så egentlig studentpolitikerne? Vi er en gjeng studenter som bruker mye tid og krefter uten lønn gjennom året for å jobbe for et bedre universitet. Det er heller ikke et stort problem i SP med studenter som ikke vil avgi sin posisjon. Blant Grønn liste sine representanter i studentparlamentet er for eksempel fire av fem helt nye i år. De andre listene har også mange nykommere. Listene har oftere problemer med å få nok folk til å stille til studentparlamentet, enn problemer med folk som ikke vil gå av.

SP er også like mye en opplæringsarena som en arena hvor man utvikler ny politikk. Derfor er det en stor fordel at seminaret holdes litt borte fra kjente omgivelser. Man får lettere en følelse av samhold når man er sammen slik over en hel helg. Dette hadde ikke skjedd i like stor grad om vi hadde vært på UiO, slik som Gjestelista foreslo. Samhold er viktig for motivasjonen til oss som sitter i studentparlamentet, og motiverte SP-representanter er bra for alle studenter!

Les også: «Å bæsje, eller ikke bæsje?»

Så, Gjestelista: Vennligst slutt å fremstille oss på en måte som ødelegger tilliten fra studenter til oss som sitter i SP. Vi øker ikke oppslutningen i studentparlamentsvalget eller evnen til å finne gode løsninger for UiO ved og fremstille oss som virkelighetsfjerne pamper. Når Gjestelista omtaler studentparlamentet som en politikk-elite fraseparert studentenes hverdag så øker de terskelen for at studenter som ikke har politisk erfaring tør å stille til studentparlamentet. For at vi skal ha et sterkt studentdemokrati ved UiO, er vi avhengig av tillit og et noenlunde konstruktivt ordskifte.

Så til selve pengebruken. Seminaret ble dyrere i år på grunn av koronapandemien. Som et smitteverntiltak fikk alle eget rom. Det er dyrt. Gjestelista foreslår at vi heller kunne hatt seminaret på UiO. Det er voldsomt krevende og skulle dele ut mat til så mange mennesker tre ganger om dagen og samtidig overholde smitteverntiltak.På hotellet var det det minst to hotellansatte som sto og delte ut mat ved hvert måltid. I tillegg til en som hele tiden gikk bortom køen for å sørge for at vi holdt en meters avstand.

Studentparlamentets arbeidsutvalg, som arrangerer seminaret for studentparlamentet, hadde mer enn nok å gjøre allerede under denne helgen. Det hadde blitt veldig vanskelig for et arbeidsutvalg å skulle arrangere selve møtet samtidig som man hadde ansvar for å bestille mat og sørge for at smitteverntiltak ble fulgt. Derfor er det mye tryggere for alle at dette ble holdt på et hotell. Tryggheten til studentparlamentets representanter burde vel være det viktigste?

Hvis du etter å ha lest dette, fortsatt mener at vi som sitter i studentparlamentet er bortskjemte, og har det alt for bra, kan du gjerne bli med. Du er selvfølgelig også velkommen om du ikke mener vi er bortskjemte, men har lyst til og engasjere deg.

Les også: «Spartansk sparing for IFIKK»

Powered by Labrador CMS