Studentledere i Oslo:

Lesesalen åpner ikke av seg selv

«Vi har vært vitne til et Student-Norge som har dratt lasset sammen. Det bør deles ut takk både til studenter, studenttillitsvalgte, rektorer, dekaner og andre som har bidratt til å åpne lesesalene», skriver fire studentledere i Oslo i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Lesesalene var stengt i mange uker og åpnet etter press fra studenter, tillitsvalgte og utdanningsinstitusjonene selv. Universitas-journalist Ellen Oftedal Schwenke [etterlyser](aa) hvor studentpolitikerne har vært i kampen for å få åpnet lesesalene i Oslo. Da må vi spørre Universitas om de har sovet i timen.

Da lesesalene stengte, fikk vi flere henvendelser enn noen gang fra fortvilte studenter som trengte et sted å studere. Vår jobb som tillitsvalgte er å være en megafon for dem som har det vanskelig. Derfor har vi satt flere studenter i kontakt med media, og mange har stilt opp og fortalt hvorfor en åpen lesesal er viktig for dem.

Tillitsvalgte fra studentdemokratiene i Oslo har vært med i saker hos landets største medier. Vi har vært til stede på Dagsrevyen og TV 2 Nyhetene, i tillegg til at vi har vært i møter med utdanningsinstitusjonene våre og statsråden for høyere utdanning. Der krevde vi at lesesalene måtte åpne.

Et av de største gjennombruddene for Oslos studenter kom i kjølvannet av en sak i VG, hvor rektoren ved UiO, en professor og en studentleder ble sitert. Der ble det klart at FHI hadde gjort feil i egen risikovurdering. Dette er grunnen til at lesesalene forblir åpne selv om Oslo stenger ned de kommende ukene.

Da lesesalene stengte, fikk vi flere henvendelser enn noen gang fra fortvilte studenter som trengte et sted å studere

Les også: «En tapt generasjon radikalisert av Harry Potter»

Pandemien har rammet alle, men for studentene er det mye som har gått galt. Den sørgelige nyheten er at det kunne gått mye verre. Verken åpning av lesesaler, krisepakke eller fysisk undervisning kommer av seg selv. Bak gladnyhetene ligger det timevis med arbeid.

Kampen om lesesalene har foregått i Oslo. I andre deler av Norge har ikke tiltakene vært like strenge. Derfor er det naturlig at det er de lokale tillitsvalgte som har snakket vår sak. NSO har allikevel vært en støtte for oss når vi har trengt det.

Vi har vært vitne til et Student-Norge som har dratt lasset sammen. Det bør deles ut takk både til studenter, studenttillitsvalgte, rektorer, dekaner og andre som har bidratt til å åpne lesesalene. Det er skuffende at Universitas ikke har gjort leksa si før de skriver kommentar.

Les også: Høyskolen Kristiania svarer Universitas-journalist: «Merkelig lobbykritikk»

Powered by Labrador CMS