Gi ungdom og studenter billigere månedskort!

Publisert Sist oppdatert

Et av de viktigste kravene Natur og Ungdom har til regjeringens statsbudsjett for 2009 er at det må settes av penger til å innføre billigere månedskort på kollektivtrafikk. 200 kroner må være maksprisen på månedskort for ungdom og studenter i alle landets fylker. Natur og Ungdom vil at det skal være enkelt og billig å velge de miljøvennlige løsningene. Mange steder er kollektivtilbudet dårlig, og stor variasjon i prisen fra fylke til fylke er et problem. Rabattene varierer mellom 23-72 prosent for ungdom, og fra 12-63 prosent for studenter. Ekspressbusser uten fylkeskommunal støtte tar ikke rabattkort. Heldigvis har prisene på månedskort i Oslo blitt nedsatt, men bor du i Akershus og studerer i Oslo, må du fortsatt ut med 800 kroner i måneden.

En femdel av norske klimagassutslipp kommer fra veitrafikken. I Oslo gjelder dette over halvparten av utslippene. Transportveksten er stadig en av hovedårsakene til at klimagassutslippene øker i landets kommuner. Siden 1980 har utslippene fra veitrafikken økt med mer enn 75 prosent. Vi er avhengige av at flere reiser miljøvennlig og kollektivt.

Som unge etablerer vi reisevaner for livet. Hvis flere ungdommer og studenter skal reise miljøvennlig og kollektivt, må tilbudet bli bedre, og prisen lavere. I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen 50 prosent rabatt på månedskort for ungdom og studenter. Natur og Ungdom mener dette kravet, og regjeringens manglende tiltak for å gjennomføre det, er puslete. I midten av september skal kravet overleveres til samferdselsminister Liv Signe Navarsete sammen med underskrifter fra studenter og ungdom over hele landet som vil ha billigere månedskort.

Natur og Ungdom krever at månedskort til 200 kroner for ungdom og studenter kommer inn i statsbudsjettet for 2009. Tiltaket skal ikke gå ut over fylkeskommunenes eller busselskapenes økonomi, eller det eksisterende rutetilbudet. Vårt krav om en makspris på 200 kroner i alle fylker får støtte fra Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund, i tillegg til flere ungdomspartier og andre organisasjoner.

Powered by Labrador CMS