Ytringsfriheten krenkes!

Publisert

Tenk deg at du står i kantina på Frederikke og oppfordrer folk til å skrive under på et opprop for å bedre studentenes situasjon på UiO. Plutselig kommer politiet, og drar deg med til nærmeste politistasjon. Der får du beskjed om at du er siktet for å ha oppfordret til vold.

For oss som studerer ved UiO er dette noe vi knapt kan forestille oss at kan skje. 9. november skjedde nettopp dette, ikke på Frederikke, men på University of Zimbabwe. Lederen av Zimbabwe National Students’ Union (ZINASU) og seks tillitsvalgte i The University of Zimbabwe Students’ Executive Council (SEC) ble arrestert for å ha krevd bedre forhold på campus, og at deres utviste medstudenter skulle få komme tilbake.

Forfølgelse, utvisning og arrestasjoner av studenttillitsvalgte er dagligdags i Zimbabwe.

Students Solidarity Trust (SST) er en studentorganisasjon i Zimbabwe som hjelper studenter som av politiske årsaker kastes ut fra sine læresteder. De overvåker situasjonen for å gjøre sine partnerorganisasjoner oppmerksomme på situasjoner som den som nå har oppstått. SST er en av SAIHs partnerorganisasjoner i Zimbabwe.

SAIH har støttet prosjekter i Zimbabwe siden 1980, og ser viktigheten av studentengasjement i kampen for demokrati. SAIHs partnerorganisasjoner i Zimbabwe legger vekt på at studenter tar ansvar for egen studiesituasjon, og sørger for at kritiske stemmer blir hørt i det offentlige rom. Gjennom tierordninger på norske læresteder støtter SAIH, som eneste norske organisasjon, SSTs arbeid i Zimbabwe. SAIH var dessuten med på å sette fokus på utdelingen av Studentenes Fredspris til ZINASU i 2003, og i 2003-04 var studentkamp i Zimbabwe og Colombia SAIHs politisk tema.

Studentparlamentet støtter ZINASU og SEC i kampen for ytringsfrihet og demokrati. At studenter utvises fra lærestedene og arresteres for å kjempe for rettigheter som for oss er en selvfølge, er uakseptabelt. For Studentparlamentet er det viktig at det blir satt fokus på situasjonen i Zimbabwe, og at verdenssamfunnet legger press på det undertrykkende og udemokratiske regimet.

Ytrings- og organisasjonsfrihet skal være en selvfølge i land som kaller seg demokratiske

Situasjonen for studentene i Zimbabwe er sjelden i medias søkelys. Derfor vil Studentparlamentet og SAIH Blindern rette fokus mot våre medstudenters studiesituasjon. Norske studenter kan, uten trusler om vold, utvisning eller arrestasjon, si akkurat hva de mener om forholdene på sitt lærested. Ytrings- og organisasjonsfrihet skal være en selvfølge i land som kaller seg demokratiske.

Powered by Labrador CMS