Feil fokus

Publisert

Redaktører for Bøygen 3/05

Etter Universitas’ artikkel «Bøygen i bresjen» 05.10.05 som tok for seg Bøygens innspill til dekningen av skandinavisk litteratur i norsk offentlighet, ønsker siterte redaktører å komme med et par presiseringer.

Et poeng for oss i dette intervjuet var at vi i overser god skandinavisk litteratur fordi vi fokuserer på den norske på feil grunnlag: Debutanter av ymse kvalitet og etablerte forfattere leses og omtales i form av at de henholdsvis er norske debutanter og norske etablerte forfattere – uavhengig av kvalitet. Vi vektla også at det er unødvendig å bruke allerede knappe ressurser på å oversette skandinavisk litteratur til norsk når språkene ligger så tett opp til hverandre.

Å dra inn direktør Einar Ibenholdt i Gyldendal forlag i stedet for uavhengige litteratursynsere i denne sammenhengen står for oss som underlig. Hans kommentar: «[ ...] i konkurransen med øvrig utenlandslitteratur, mener jeg at vi dekker den svenske samtidslitteraturen på en tilfredstillende måte» blir aldri presentert oss og får derfor stå ukommentert i intervjuet. En rask undersøkelse fra vår side viser at Gyldendal utgir seks svenske skjønnlitterære oversettelser (av dem er fire krimromaner) og to danske i 2005. Så mye for god dekning. Verre er det å sammenligne skandinavisk litteratur med «øvrig utenlandslitteratur». Dette gir artikkelen et helt feil fokus. Vårt poeng er jo nettopp at denne sammenligningen ikke henger på greip fordi vi i Skandinavia har et så nært fellesskap at oversettelser ikke bare er unødvendige, men de bidrar også til at vi fjerner oss fra hverandre.

Ibenholdts ord må imidlertid sees i lys av forestående utsagn som tilsynelatende er grunnlaget for hans uttalelse. Setningen «det er merkelig at forlag ikke tar de tydelige impulsene fra forfatterne mer alvorlig» har ikke blitt uttalt fra noen av undertegnede. Da Bøygen var i Stockholm møtte vi Ingmar Lemhagen som er parafrasert i artikkelen. I denne samtalen kom det fram at det til en viss grad eksisterer et samarbeid på forfatterplan, men å si at dette samarbeidet «gir tydelige signaler» i litteraturen i Skandinavia blir å dra våre og Lemhagens kommentarer vel langt.

I det hele tatt: Universitas, en avis for og av studenter, trykker en lunken artikkel som ingenting vil og bidrar heller til å legge ballen død enn å skape debatt!

Powered by Labrador CMS