Et lukket og udemokratisk SiO

Publisert

I Universitas 25. februar skriver Øyvind Gjengaar, studentrepresentant og styreleder i SiO, at SiO ikke ønsker å hemmeligholde bruken av semesteravgiften, med henvisning til at alle SiOs regnskaper og rapporter fra virksomhetene er tilgjengelige på nett. Videre opplyser herr Gjengaar at «SiO er tuftet på studentstyring og demokratiske verdier», og han vil «påpeke at SiO på mange områder overoppfyller krav offentlighetsloven stiller til demokrati og åpenhet».

En slik korrigering bør ikke være foruten en supplering om hvordan SiO omsetter åpenhet og studentstyring til praksis. Her følger historien om hvordan Kringsjå studentbybeboerne mistet puben sin.

Etter påtrykk fra Velferdstinget, åpnet Studentkafeene utestedet Zenith på Kringsjå studentby i 2005. Studentkafeene stengte stedet etter eget forgodtbefinnende i juni 2008. Beboerne samlet seg i Save Zenith-kampanjen (SZ), og mente dårlig drift var årsaken til underskuddet. Det ville vel være en smal sak å få innsyn i regnskapet for driften av Zenith, tenkte beboerne. Herr Gjengaar skulle fremskaffe tallene, og henviste til herr Clerambault, adm. dir. i Studentkafeene. Åpenheten i SiO manifesterte seg på følgende måte, i e-poster til SZ den 30. september 2008:

- Spørsmålet er ikke lenger bare hva det er som skjules, men hvorfor det må skjules.

Herr Gjengaar kunne henvise til årsrapporten og Brønnøysundregisteret. Årsrapporten har ingen spesifikke tall for driften av Zenith og konsernregnskapet sier enda mindre. Herr Clerambault kunne opplyse at «[r]egnskap ER konfidensielt...», og at «VT har ingen beslutningsmyndighet over Studentkafeene AS» som er et selvstendig aksjeselskap. Dialog ble ikke ble ført med andre enn Velferdstinget (VT). Det viste seg imidlertid at hemmeligholdet var så viktig at heller ikke arbeidsutvalget i VT kunne få innsyn i regnskapstallene for en enhet som allerede var nedlagt. Spørsmålet er ikke lenger bare hva det er som skjules, men hvorfor det må skjules.

Så mye for å overoppfylle kravene om åpenhet, men hva med studentstyring og demokratiske verdier? Det er studentene som har flertall i SiO-styret, men den demokratiske forankringen forutsetter at studentrepresentantene stemmer i samsvar med VT sine vedtak. Første september vedtok VT at SiO skulle «...rydde opp i driften av Zenith, synliggjøre tilbudet og fortsette driften». Dette kvitterte studentrepresentantene i SiO-styret den 10. september, med enstemmig å fortsatt stemme for nedleggelse av Zenith. Den 6. oktober fattet VT vedtak om at SiO innen utgangen av 2008 skulle utrede muligheten for å drive studentpub eller tilsvarende sosialt tilbud på Kringsjå, i samarbeid med «engasjerte studenter». Til tross for at SZ har tilbudt seg å drive et skjenkested i de samme lokalene på frivillig basis, ble de «engasjerte studentene» aldri kontaktet av SiO. Og med studentrepresentantenes stemmer vedtok styret i Studentboligene 24. november at «det ikke skal etableres en type pub med skjenkebevilling på Kringsjå studentby».

Velferd- og Beboerlisten (VBL) mener at dette ikke vitner om åpenhet og studentstyring i SiO. Det finnes ingenting som SiO skulle trenge å hemmeligholde overfor studentene. Det er vi som finansierer driften, det er vi som har flertall i styret, og det er vi som skal være mottaker av velferden som SiO er pålagt å produsere for oss. VBL mener at valgte studentrepresentanter i styrer skal stemme slik studentorganene har vedtatt. Hvorfor er det ingen i VT som reagerer på at vedtakene deres ikke blir fulgt av representanter de selv har valgt?

Powered by Labrador CMS