Norsk studentorganisasjons egenkapital

Publisert

I forrige utgave av Universitas går studentparlamentsleder Aksel B. Sterri på UiO kritisk ut mot det han omtaler som «NSOs sparepolitikk». Vi mener i den forbindelse at det er på sin plass med noen presiseringer.

Norsk Studentorganisasjons (NSO) landsstyre har vedtatt at vi skal ha nok egenkapital til å sikre fortsatt drift, samt ivareta våre økonomiske og juridiske forpliktelser, i tilfelle organisasjonen opplever store inntektstap. Det kan for eksempel skje dersom et medlemslag melder seg ut eller dersom statsstøtten blir redusert.

Mesteparten av NSOs egenkapital er spart opp av de medlemslagene som utgjorde Studentenes Landsforbund (StL). I en prinsippdebatt valgte StL å la alle eiendelene til organisasjonen tilfalle NSO, fremfor å bli delt ut til medlemslagene i StL før sammenslåingen. Dette ble gjort for at den nye organisasjonen skulle ha et solid grunnlag å starte på, og for at NSO skulle slippe å spare i mange år for å bygge seg opp en trygg egenkapital.

Driftstilskuddet som betales inn til NSO er lavere enn det som ble betalt inn til henholdsvis Norsk Studentunion (NSU) og StL. Totalt betaler altså studentsamskipnadene inn mindre enn de gjorde før de to organisasjonene slo seg sammen. NSU hadde en tilbakeføringsordning som gjorde at deler av driftstilskuddet ble tilbakeført til medlemslagene. I NSO er dette erstattet med en ordning hvor medlemslagene kan søke om regionale samarbeidsmidler. I tillegg får NSO midler som deles ut til lokal aktivitet gjennom Frifondsordningen som forvaltes av LNU.

«Det er ikke noe mål for NSO å bygge mer egenkapital enn nødvendig, men det er for tidlig å begynne å bygge den ned.»

Det er ikke noe mål for NSO å bygge mer egenkapital enn nødvendig, men det er for tidlig å begynne å bygge den ned. Årsregnskapet er ennå ikke ferdigstilt og budsjettet for 2011 er ikke basert på erfaringstall, fordi organisasjonen bare har et halvt års drift bak seg. Når vi har hentet erfaringer fra normal drift av organisasjonen over et helt år, er det naturlig at vi vurderer aktivitetsnivået og økonomien til organisasjonen på nytt.

Powered by Labrador CMS