Senterpartiet i utakt med akademia

Publisert

I forrige ukes Universitas kunne vi lese at Senterpartiet ønsker å innføre studieavgift for utenlandske studenter for å øke tilgangen til studentboliger for norske studenter.

Boligkrisen i Norge er reell, med en enorm mangel på små og billige boliger, men å gi utenlandske studenter skylden for boligmangelen er feil. Boligmangelen for studenter i dag kommer av at boligmarkedet i Norge generelt er ekstremt presset, og at det langt ifra bygges nok studentboliger.

Det er riktig at noen studentsamskipnader har boliggaranti for internasjonale studenter, og det er ofte fornuftig. For en internasjonal student er det vanskelig å skaffe seg en bolig på det private markedet.

Det er omkring 15 000 utenlandske studenter i Norge. De bidrar til økt kulturforståelse og kunnskapsutvikling, og gir internasjonale perspektiver i utdanning og forskning, noe som gagner hele samfunnet. Samtidig tar de med seg ideer fra studietiden i Norge ut i den vide verden. Det er en vinn-vinn-situasjon.

Senterpartiets forslag skaper et elitistisk akademia og et ensrettet samfunnsliv.

Norge er er et dyrt land å leve i, og dette gjør det utfordrende å få de dyktige studentene fra utlandet hit. Med en innføring av studieavgift vil dette bli enda vanskeligere, og det vil i enda større grad gjøre at det kun er rike studenter som kan studere her. Slik skaper Senterpartiets forslag et elitistisk akademia og et ensrettet samfunnsliv.

Både innreisende og utreisende studenter bidrar til at norsk høyere utdanning er framtidsrettet og i takt med samfunnsutviklingen. En innføring av studieavgift vil forminske sjansene til å rekruttere de klokeste hodene til landet. I tillegg er det et langt steg bort fra prinsippet om lik rett til utdanning, som er en grunnstein i det norske samfunnet.

I Sverige har det vært en åtti prosent nedgang i antall søkere fra land utenfor EU-/EØS-området siden de innførte studieavgift for disse studentene i 2011. I 2006 ble det innført studieavgift for utenlandske studenter i Danmark, og det har vært åpningen av pandoras eske. I dag går debatten på om det er på tide å innføre studieavgift for alle danske studenter. Men danskene burde lært av britenes erfaring. England gikk fra studieavgift for utenlandske studenter til skolepenger for alle i 1998.

Senterpartiets forslag viser hvor totalt i utakt partiet er med hva som skjer i akademia og i resten av verden. Studieavgift for internasjonale studenter er på alle måter et bakstreversk og lite klokt valg, og det legger opp til at det er størrelsen på lommeboka, og ikke kompetanse, som avgjør hvem som kan studere i Norge.

Innlegget er noe forkortet.

Powered by Labrador CMS