Bidrar ikke til kjøpefesten

Publisert

– Gjennom å heve studiestøtten vil flere studenter få mulighet til å studere på heltid.

I forrige Universitas gjorde medisinstudent Ole Andreas Stølen seg noen bemerkninger om behovet for en bedring av studiefinansieringen. Stølen sier at han kjenner flere studenter som har det greit økonomisk. Dette stemmer nok, men undersøkelser (bl.a. SSB sin levekårsundersøkelse blant studenter fra 2005 og Helse- og Trivselsundersøkelsen blant studenter i Trondheim fra 2004 og 2007) viser at dette gjelder de aller færreste. Levekårsundersøkelsen viste at svært få lever kun på støtten fra Lånekassa, og videre at 62 prosent hadde deltidsjobb, 40 prosent mottok økonomisk støtte fra foreldre, 50 prosent hadde hatt problemer med å mestre de løpende utgiftene, og 48 prosent sa de ville hatt vanskeligheter med å klare en uforutsett utgift på 5000 kroner.

Stølen skriver at jeg «tror årsaken til høyere studielån skyldes jobbing ved siden av studiene, og (at jeg) derfor vil øke stipendandelen til 50 prosent, holder rett og slett ikke». Først vil jeg bare påpeke at hovedfokuset mitt i intervjuet var bachelorgradens opplevde utilstrekkelighet, ikke studiestøtte. La meg så oppklare litt. Stipendandelen sier noe om hvor stor del av lånet fra Lånekassa som kan bli omgjort til stipend etter fullførte studier, og vil derfor ikke ha utslag på studentenes likviditet under studiene. Det det vil ha utslag på er hvor stor gjeldsbyrde studenter sitter igjen med etter endte studier, noe saken i Universitas satte fokus på.

Det jeg derimot tror, er at gjennom å heve studiestøtten, eksempelvis til elleve måneder, vil man bidra til at flere studenter får mulighet til å studere på heltid, og trolig fullføre studiene raskere enn i dag og med en mindre gjeldsbyrde.

Studiestøtteordningen vi har i Norge er basert på et ønske om å oppfylle prinsippet om lik rett til utdanning; alle skal ha mulighet til å studere, uavhengig av faktorer som eksempelvis geografi, kjønn, etnisitet, legning og økonomi. Målet er at man skal velge utdannelse etter interesse og kompetanse, et mål Norsk Studentunion (NSU) jobber for å oppnå.

Stølen er bekymret for de siste års kjøpefest. NSU prøver ikke å bidra til kjøpefesten. Det vi prøver å jobbe for er at studenter skal holde tritt med resten av samfunnet: At vi skal greie å betale husleia vår, greie å handle mat, og greie å håndtere både løpende og uforutsette utgifter.

Powered by Labrador CMS