Høyres Studenterforbund – for dem som kan betale

Publisert

Med forslaget om skolepenger viser Høyres Studentforbund sitt sanne ansikt. Høyres Studenterforbund er ikke en studentforening for alle studenter, men kun for de som kan betale. Gratisprinsippet er et grunnleggende fundament som gir like muligheter til høyere utdanning uavhengig av klasse, kjønn, geografi eller etnisitet. Innføring av skolepenger vil bryte med dette prinsippet og føre til sosiale forskjeller der mulighet til høyere utdanning blir mer avhengig av hvor mye penger foreldrene våre har i lommeboka.

Når vi vet at norske studenter lever på en studiefinansiering på lusne 87 500 kr i året, noe som er godt under EUs fattigdomsgrense, er det påfallende at det er kampen for skolepenger og ikke kampen for bedre studiefinansiering Høyres Studentforbund velger å prioritere. Kampen for større utgifter er altså viktigere enn kampen for bedre inntekter.

– Handelshøyskolen BI utdanner ikke landets beste studenter selv om de tar skolepenger.

Det er heller ingen krise i norsk høyere utdanning som skulle tilsi en så stor forandring som bruddet med gratisprinsippet ville innebære. Dessuten er det ingen sammenheng mellom skolepenger og økt kvalitet på studiene. Handelshøyskolen BI utdanner ikke landets beste studenter selv om de tar skolepenger.

Den eneste grunnen vi kan se til at Høyres studentforbund lanserer dette kravet er at de vil sikre seg selv og de som kan betale for en god utdanning, på bekostning av studenter med dårligere råd enn dem selv.

SU har derimot valgt studentenes side. Sammen med studentorganisasjonene Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion jobber vi for elleve måneders studiefinansiering.

Vi er utrolig glad for at Høyre ikke har Kunnskapsdepartementet, og at skolepenger ikke er et tema. Men forslaget om skolepenger minner oss på hva som er forskjellen på høyre- og venstresida. Mens høyresida jobber for de få studentene som har betalingsevne, jobber SU for at alle studentene skal ha lik mulighet til å ta høyere utdanning.

Powered by Labrador CMS