Ja takk, begge deler!

Publisert

Sosialdemokratenes Sigurd Berg besvarte i Universitas 29.03.06 mitt innlegg «Inntektsgrensen er gammeldags» fra 22.03. Berg misforstår på flere punkter – bevisst eller ikke.

Vi kan ikke heve eller fjerne inntektsgrensen som forårsaker at så mye som en fjerdedel av studentmassen får avkortet stipendet sitt, mener Berg, formodentlig fordi dette vil føre til at flere studenter arbeider. I stedet vil Berg heve studiestøtten til 2G (2 ganger Folketrygdens grunnbeløp, som fra 1. mai 2005 er på 60.699 kroner, red.anm.).

En fjerning av inntektsgrensen er derimot en relativt billig og enkel affære som likevel vil gagne mange studenter økonomisk.

Dette siste er vi helt enige om. Også Moderat Gruppe (MG) har vedtatt å arbeide for dette. Det vet selvsagt Berg godt. Men det er ikke nødvendig å sette disse tiltakene opp mot hverandre. En heving av studiestøtten til 2G er en dyr og omstendelig politisk prosess som vil ta lang tid å få i havn – tiden vil vise om Bergs venner i regjering er villige til å prioritere dette. (Jeg tillater meg å tvile.) En fjerning av inntektsgrensen er derimot en relativt billig og enkel affære som likevel vil gagne mange studenter økonomisk.

Det andre problemet med Bergs replikk er at den insinuerer at dersom man fjerner inntektsgrensen, vil dette føre til at studentene viljesløse blir tvunget ut i arbeid i stedet for å studere, slik at kvaliteten på studiene blir dårligere. Slik trenger det selvsagt ikke bli. Dette konkrete forslaget vil ikke tvinge noen til å jobbe mer enn i dag. Støttebeløpet forblir jo det samme. De som derimot ønsker å prioritere sin egen tid på en annen måte enn Sigurd Berg ønsker at de skal prioritere, vil få anledning til det. Jeg er trygg på at de fleste klarer å forvalte dette ansvaret.

Sigurd Berg mener det er «skremmende at MG mener at dette er god politikk.» Frykt skyldes ofte fordommer, og fordommer skyldes helst uvitenhet. Jeg inviterer Berg til å sette seg inn i hva forslaget egentlig dreier seg om, heller enn hva han mener det burde dreie seg om siden det tross alt kommer fra MG.

Powered by Labrador CMS