Råtne epler i regjeringskurven

Publisert

Sjelden har krass kritikk vært så feilrettet som da Mali Steiro Tronsmoen og Ingvild Reymert fra Sosialistisk Ungdom (SU) i Universitas 25. november kritiserte Høyres Studenterforbunds (HSF) forslag om å innføre studieavgift.

SU-representantene hevdet at HSF ville sikre seg selv en god utdanning «på bekostning av studenter med dårligere råd enn dem selv», mens SU har «valgt studentenes side». Hvis Tronsmoen og Reymert virkelig er mot studieavgift bør de heller kjempe mot den politikken Arbeiderpartiet, SV og Sp fører enn å bruke tid på skoledebattretorikk mot Høyre.

Vi deler motstanden mot studieavgift, også i den formen HSF foreslår. Derfor er det så provoserende å se at de rødgrønne hvert år tar Norge stadig nærmere innførselen av skolepenger. Det er nemlig ikke politikere som er den viktigste drivkraften bak innføringen av studieavgift i stadig flere europeiske land, men sultefôrede rektorer på desperat leting etter nye finansieringskilder.

I en undersøkelse European Students’ Union gjennomførte for noen år siden ble det avdekket at de ivrigste pådriverne for studieavgift ikke var politikere, men universiteter og høyskoler. Om institusjonene fortsetter å få flere oppgaver enn ressurser, er det bare et spørsmål om tid før også norske rektorer følger etter.

Studieavgift er et forslag vi frykter stadig flere vil ta til orde for om det offentlige ikke viser at det går an å tilby en fremragende utdanning uten studentbetaling. Løsningen er å styrke studieløpet fra begynnelse til slutt. Dette krever sin statsråd. Men, Tora Aasland, selv om å vanne kunnskapens tre tar mye krefter, er eplene man høster den beste garantien for en sunn fremtid.

Powered by Labrador CMS