Studenter skal ikke betale for de rike

Publisert

Skulle man tro Høyres Studentforbund og Oslo Liberale Studentforening finnes det knapt noen veg utenom egenbetaling i høyere utdanning, dersom man skal klare å sikre en god utdanning i Norge. Det er tull. Som sosialist vil jeg aldri gå med på at det er betalingsevnen som skal avgjøre hvem som får ta høyere utdanning. Det vil innebære at det blir de med rike foreldre som får utdanne seg og gis de beste mulighetene. Det er en dårlig løsning, både for samfunnet og for hver enkelt som kunne ønske å studere.

– Det er på tide at studentene stiller seg i bresjen for at Norges rikeste skal bidra mer til fellesskapet.

Utdanning er i likhet med de fleste andre goder i samfunnet et spørsmål om fordeling. Å sikre høy kvalitet i utdanninga og sørge for at universiteter og høgskoler har plass og kapasitet til å ta i mot alle som vil og bør studere i framtida, må være et fellesansvar, og ikke et privat ansvar som skal avhenge av hver enkelts betalingsevne. I stedet for at studenter med en allerede presset økonomi skal sørge for kvaliteten gjennom egenbetaling, bør de som sitter på de store pengene bidra mer til fellesskapet. Studentbølgen vi går i møte bør få studenter flest til å utfordre det at forskjellene mellom de rikeste og resten øker i Norge. Det er på tide at studentene stiller seg i bresjen for at Norges rikeste skal bidra mer til fellesskapet, og for at en større andel av fellesskapsressursene skal brukes på nettopp utdanning. Da kan vi sikre både bedre studiefinansiering, høyere kvalitet på utdanninga, og studieplasser nok til at det brede lag av befolkninga sikres tilgang til høyere utdanning.

Når Høyres Studentforbund tar til orde for skolepenger, er det fordi de vet at med det skattenivået Høyre vil innføre i Norge, må studentene ta regninga for de rikestes skatteletter. I SU kjemper vi for det motsatte.

Powered by Labrador CMS