Viljeløs regjering

Publisert

I Universitas 13. januar siterer SU-leder Mali Steiro Tronsmoen Høyres studentforbund og Oslo Liberale Studentforening på at «det ikke er noen vei utenom egenbetaling i høyere utdanning, dersom man skal klare å sikre en god utdanning i Norge».

Tronsmoen mener derimot at utdanningen bør være gratis, og at innføring av skolepenger først og fremst vil komme «de rike» til gode. Jeg er enig i det ideologiske grunnlaget. Alle bør sikres retten til utdanning. Uavhengig av foreldres betalingsevne. Uten å ta opp mer lån til å betale skolepenger. Dersom man tør å ta av seg de ideologiske brillene, og betrakter tingenes tilstand halvobjektivt, ser man imidlertid at mye kan bli bedre innenfor norsk høyere utdanning. Ansvaret ligger blant annet hos Sosialistisk Venstreparti (SV).

I en periode der SV har hatt både kunnskapsministeren og ministeren for forskning og høyere utdanning, har mange studenter opplevd at studietilbudet innskrenkes. Vi har merket det på kroppen gjennom at seminarer i en rekke fag legges døde, og at studieprogram avvikles.

– Den største og mer grunnleggende utfordringen dreier seg om å få på plass den politiske viljen til å satse på høyere utdanning.

Jeg forventer at SV og resten av regjeringskameratene snekrer sammen et statsbudsjett for 2011 som det virkelig svinger av! I alle fall sett fra en students øyne. Tronsmoens løsning på problemet – en økt beskatning av «de rike» – representerer ikke nødvendigvis alene løsningen. Selv om det hadde vært trivelig, så har økt skatteinngang en lei tendens til å bli litt for likt fordelt på alle budsjettposter. Den største og mer grunnleggende utfordringen dreier seg derfor snarere om å få på plass den politiske viljen til å satse på høyere utdanning. En vilje som for mange – undertegnede inkludert – oppleves som totalt fraværende hos regjeringen.

Hvis ikke SV sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet klarer å få økt bevilgningene til høyere utdanning betraktelig, ser jeg dessverre ingen vei utenom skolepenger. Om man da ikke mener det er uproblematisk at utdanningstilbudet forringes, så lenge det er gratis.

Powered by Labrador CMS