Undervisere, ikke bare forskere!

Publisert

Professorer er både undervisere og forskere. Det er på tide at ansettelsesprosedyren ved Universitetet i Oslo (UiO) gjenspeiler dette. I år blir UiO 200 år, og universitetet skal vie året til studiekvalitet. Dette gir oss en glimrende mulighet til å gjøre endringer der de faktisk vil ha effekt.

For at våre studier skal bli best mulig, trenger vi engasjerte forskere som faktisk vil og kan undervise. Det er det ingen garanti for i dag. Søkere på vitenskapelige stillinger måles etter hvor tung og relevant forskningserfaring de har, og først ved fullstendig likhet mellom søkerne kan det være at tidligere undervisningsengasjement teller inn. UiO ansetter faktisk mange professorer uten å ha sett kandidaten undervise.

Vi burde sikre at vi får de rette professorene. Professorer som engasjerer seg for undervisningen. Dette kan en enkelt gjennomføre med tre steg:

1. Krev at søkere sender inn referanser og evalueringer av sin tidligere undervisning når de søker.

2. Test de beste kandidatene i ekte undervisningsituasjoner før ansettelse.

3. Gi medlemmer av tilsettingsutvalg god opplæring i UiOs ansettelsesreglement.

«UiO er på kanten til å bryte sitt eget tilsettingsreglement.»

Det høres simpelt ut, men gjennomføring av disse tre punktene vil sørge for en betydelig større vekt på undervisning i mange ansettelser. Situasjonen er i dag til tider så alvorlig at UiO er på kanten til å bryte sitt eget tilsettingsreglement. Det er på tide at undervisningskompetanse anerkjennes ved nyansettelser.

Powered by Labrador CMS