Kan ikke sammenlignes

Publisert

Psykologiprofessor Reidulf G. Watten, HiL, kritiserte i forrige uke inntaksprosessen til profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo. Inntaket baseres ikke lenger på karakterene fra årsenheten i psykologi, der det tidligere har vært krevd svært høye resultater for å komme inn på profesjonsstudiet. Det baseres på karakterer fra VGS. Dette innebærer ifølge Watten at man risikerer å gi profesjonsstudenter med karaktersnitt E fra førsteåret garantert progresjon, mens en student på årsenhet med identisk fagsammensetting og et karaktersnitt på A, ikke har denne muligheten. Ett poeng har Watten rett i – at ordningen er uheldig – men ikke i alt.

Ved UiO risikerer man nemlig ikke å få profesjonsstudenter med verken E- eller A-snitt etter førsteåret. For selv om profesjonsstudenter og årsenhets- og bachelorstudenter har samme forelesninger og pensum, og fagene gir samme antall studiepoeng, vurderes profesjonsstudenter til bestått/ikke bestått, mens studenter ved årsenhet og bachelor pent må finne seg i å bli vurdert på en skala fra A til F i de samme fagene. Årsenheten fra UiO gir imidlertid rett til å søke opptak ved en av de øvrige profesjonsutdanningene i Norge.

Er ikke lenger generell psykologikunnskap på høyt nivå et kriterium for å bli psykolog? Siden profesjonsstudentene uansett blir psykologer med beskyttet tittel etter 6 år, spiller det kanskje ingen rolle om de får A eller bestått? Til sammenligning vurderes studenter på sivilingeniørprogrammene ved NTNU med karakterer, selv om de er sikret tittelen sivilingeniør etter endt studium. Derved holdes innsatsen på topp og nivået høyt.

- Det hadde unektelig vært pinlig for UiO om profesjonsstudentene i Oslo viser seg å ha svakere psykologikunnskaper enn ved de andre utdanningsinstitusjonene.

Er endringen gjort av hensyn til Oslo-instituttets omdømme? Det hadde unektelig vært pinlig for UiO om profesjonsstudentene i Oslo viser seg å ha svakere psykologikunnskaper etter endt førsteårsstudium enn profesjonsstudenter i Trondheim, Bergen og Tromsø og de beste årsenhets- og bachelorstudentene i Oslo og Lillehammer.

Forsøksordningen ved Psykologisk Institutt er moden for evaluering. Desverre kan man ikke sammenligne kunnskapsnivået til Oslos profesjonsstudenter med tilsvarende studenter i Trondheim, Bergen og Tromsø, så hvorvidt ordningen har gitt oss mer eller mindre kunnskapsrike psykologistudenter, forblir derfor et ubesvart spørsmål.

Powered by Labrador CMS