Opptak ved Norges musikkhøgskole

Publisert

I forrige utgave av Universitas brukes en helside på to oppslag om opptaksprøvene ved Norges musikkhøgskole (NMH), under overskriftene Opptaksrot på Musikkhøgskolen og Favoriserar kjende. Samlet kan dette gi inntrykk av ganske ustrukturerte forhold i opptaksarbeidet ved NMH. En av sakene som tas opp har nå resultert i en formell klage, som faktisk er den første formelle klage på opptaksprosessen, i alle fall de siste 10 år. De konkrete forhold som tas opp i Universitas presenterer en virkelighet vi ikke kjenner oss igjen i, og vi må derfor gi en kort kommentar.

Folkemusikkgruppa Sterke-Nils har søkt opptak til et masterstudium i utøving, og markert at de ønsker en ny variant av studiet som er under planlegging. De mener, i følge Universitas, at opptaksrot er skyld i at de står uten studieplass til høsten. Fra NMHs side må vi få påpeke at det har vært fullt samsvar mellom informasjonen søkerne har fått om den nye studievarianten, måten de har fylt ut søknadene på, og vurderingen av opptaksprøvene. Søkerne er blitt vurdert på det grunnlaget de ønsket, de er funnet kvalifiserte og står på venteliste for opptak. At de dermed ikke er sikret en studieplass fra høsten har ikke med rot å gjøre, men at det ved opptaksprøven var flere folkemusikksøkere som ble vurdert som bedre kvalifisert og dermed rangert høyere. Uansett hvilken variant av masterstudiet i utøving man søker, er det en felles vurdering og rangering av folkemusikksøkere, fordi de konkurrer om den samme undervisningsressurs og dermed innen samme opptakskvote. De aktuelle søkerne har fått forklaring om dette, både skriftlig og muntlig, men er åpenbart ikke fornøyde med forklaringen. Vi har derfor oppfordret dem til å sende inn en formell klage. Det har de gjort, og vi avventer nå klagenemndas behandling.

I et annet oppslag hevdes det at fagpersoner i opptaksjuryene favoriserer søkere de har tilknytning til, og at studentrepresentanter i juryene ikke tør å si fra om dette. Vi skal først bekrefte at det ofte vil være slik at enkeltsøkere er kjent av jurymedlemmer på forhånd. Det gjelder en stor andel av søkerne og svært mange av jurymedlemmene. Så vanlig er det, at det ville vært umulig å gjennomføre opptaksprøver dersom alle jurymedlemmer som kjenner til en eller flere av søkerne, skulle regnes som inhabile. Dette er noe det er stor åpenhet om i juryarbeidet, og vi har ikke grunn til å tro at det skjer usaklig favorisering av enkeltsøkere. Til påstanden om at studentrepresentanter i juryene ikke tør si fra om slikt, må vi opplyse at det etter hver opptaksprøverunde blir gjennomført en anonym spørreundersøkelse blant studentrepresentantene. Det har så langt ikke kommet meldinger om slike forhold som beskrives i Universitas, og det har heller ikke kommet meldinger fra studentrepresentanter til skolens ledelse. Heller ikke har Studentutvalget selv henvendt seg til høgskolen om dette.

Powered by Labrador CMS