Kvalitet og ungdomsbølgen

Publisert

Universitas kommenterer på lederplass den 27. oktober at Universitetet i Oslo (UiO) kutter studieplasser ved SV- fakultetet, samtidig som regjeringen foreslår at UiO får tildeling til nye studieplasser. Universitas synes å mene at Kunnskapsdepartementet kun er opptatt av kvantitet og ikke kvalitet. Det er feil.

Stortinget bevilger en samlet ramme til UiO, og sier hvilke mål institusjonene skal bidra til gjennom den rammen de får – blant annet utdanning av høy kvalitet. Styret ved UiO er ansvarlig for å bruke disse midlene på en god måte for institusjonen som helhet. UiO må derfor gjerne kutte studieplasser ved SV-fakultetet. Men for å opprettholde studenttallet må det da opprettes tilsvarende antall studieplasser ved andre fakultet.

Departementet er opptatt av både kvalitet og kvantitet, særlig sett i lys av utdanningsbølgen. Kvalitetsreformen ble i sin tid finansiert med 1,444 milliarder kroner. UiO fikk bevilget vel 235 millioner kroner i perioden 2002-2004, som er videreført som varig rammeøkning til universitetet for å medvirke til kvalitetsmålet. I 2009 ble det bevilget midler til 352 nye plasser ved UiO, som trappes opp til de dekker hele studieløpet og med nye kull. For 2011 har regjeringen foreslått midler til ytterligere 210 nye plasser ved UiO.

Jeg er opptatt av at utdanning av god kvalitet skal være tilgjengelig for alle som ønsker det og som er kvalifiserte. Den nye satsingen på studieplasser skal komme nye studenter til gode. Norge klarer ikke å møte utdanningsbølgen dersom universiteter og høyskoler ikke øker den totale opptakskapasiteten i sektoren i tråd med økte bevilgninger fra staten. Nye studieplasser skal derfor ikke brukes til å finansiere virksomhet som institusjonene allerede har opprettet innenfor sine rammer.

Om ikke UiO ønsker å tilby de nye studieplassene vi har foreslått, er det nok av andre universitet og høyskoler som vil.

Jeg er overrasket over det signalet universitetet sender med dette kuttet. Når regjeringen gjør en innsats for at flere skal få tilgang til høyere utdanning, blir det galt redusere tilbudet. Om ikke UiO ønsker å tilby de nye studieplassene vi har foreslått, er det nok av andre universitet og høyskoler som vil.

Powered by Labrador CMS