Sosiologiske fenomener manifesterer seg på SV!

Publisert

Som iherdig sosiologistudent har jeg fått med meg at det finnes noe som heter sosiale fenomener. Et av disse kalles «demokratiets diktatur». Et annet kalles «rasjonalitetens jernbur». (Det er sikkert flere og....)

At jeg skulle få oppleve noen av disse «live» under en forelesning hadde jeg aldri trodd, men så feil kan man ta! Sist onsdag under nest siste forelesning på et kurs spurte professoren om det var ønskelig å utsette siste forelesning til en dag nærmere eksamen (som er en måned etter siste forelesning).

Håndsopprekning og greier, stort flertall for forslaget. Demokratiet hersket, men samtidig slo demokratiets diktatur ned på de forsmådde som stemte mot som lyn fra klar himmel. Men dengang ei! Revolusjon! Ei hånd opp i været; «det står jo på planen at vi skal ha siste forelesning nå til fredag...»

Rasjonalitetens jernbur senker seg over auditorium 2

Rasjonalitetens jernbur senker seg over auditorium 2. Ingen kan protestere, det står jo der... professoren trekker handlingslammet på skuldrene.... studentene kikker ned på notatene sine... stillheten er øredøvende... Weber og Mannheim hadde rett. Flertallstyranniet er snudd til et mindretallstyranni.

(Ved nærmere ettersyn viser det seg at det er en trykkleif på forelesningsplanen. Der står siste forelesning oppsatt en måned etter eksamen... men det blir antakelig forbigått i stillhet.)

Moralen: Ja til mer praktiske eksempler på tunge teorier!

Powered by Labrador CMS