Nei til mer lån: Nina Arnesen og Merita Fjetland mener Gard Løken Frøvolls løsning på studentenes økonomiproblemer er gal.

Lån eller ingenting?

«Vi bør ikke akseptere mer lån, vi bør fortsette å jobbe for økt støtte til studenter i form av stipend og rimeligere botilbud for å senke studentenes utgifter», skriver Nina Arnesen og Merita Fjetland fra Reduser husleia SiO i svarinnlegget til Gard Løken Frøvoll.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Universitas publiserte 24. mars en sak med overskriften [«1 av 3 studenter ønsker seg mer lån»](aa). Det er snakk om et lån som ikke omgjøres til stipend. Lengre ned i saken kan vi lese at halvparten av studentene svarer nei til dette.

27. mars [argumenterer Gard Løken Frøvoll](bb) for å ha et fast, valgfritt ekstra lån for studenter. Frøvoll sier at det bør være mulig for studenter å bruke mest mulig tid på studier og være minst mulig avhengig av deltidsjobb og støtte fra foreldrene. Lånet han foreslår, skal være et alternativ til dette som skal gi studenter valgfrihet.

Les også: «UiO, vi er ikke sinte. Vi er bare veldig, veldig skuffet»

Fellesnevneren for begge disse sakene er at studenters utgifter er for høye i forhold til inntektene. Mange studenter er helt avhengig av ekstra inntekter for å kunne dekke livsnødvendige utgifter. Vi tror derfor at å ta opp mer lån for mange ikke er et ønske, men heller en nødvendighet. Det blir litt som pest eller kolera. I en krisetid der valgmulighetene er lån eller ingenting, er det kanskje ikke så rart at én av tre hadde takket seg til mer lån nå og utsatt de økonomiske konsekvensene til et senere tidspunkt.

Å blindt akseptere at fattige studenter nærmest er en naturlov, er mange av oss ferdige med

Frøvoll sier videre at studenter neppe blir prioritert med det første etter de økonomiske satsningene som har blitt gjort for studenter de seneste årene. Å blindt akseptere at fattige studenter nærmest er en naturlov, er mange av oss ferdige med. Studenter er en gruppe som skal få støtte av staten, og utdanning er en menneskerett for alle, ikke bare dem som potensielt kan klare å nedbetale på studiegjeld i dyre dommer.

Lederkandidat i NSO: «Studentene trenger en ruspolitikk»

Vi lurer på hvorfor det rettes et så stort fokus på studentenes utgifter og personlige økonomi når det åpenbart er et samfunnsproblem at så mange studenter i dag sliter. Dersom du bor i en by der rundt 75 prosent av utgiftene dine månedlig går til husleie, er du avhengig av en ekstra inntekt for å overleve. Med et rimeligere boligalternativ for studentene, hadde man heller ikke vært avhengig av stort mer enn det man får med lån og stipend i dag.

Muligheten for ekstra lån vil bidra til å forsterke de sosiale forskjellene, også i fremtiden. De som i utgangspunktet ikke har råd til å ta opp dette ekstra lånet, men ikke opplever å ha et reelt valg, vil slite mer med å nedbetale gjelden i fremtiden. Vi bør ikke akseptere mer lån, vi bør fortsette å jobbe for økt støtte til studenter i form av stipend og rimeligere botilbud for å senke studentenes utgifter.

Powered by Labrador CMS