Meningsløst å nedlegge tolkestudiet

Publisert

– Uten tilstrekkelig antall tegnspråktolker blir døve og samfunnet tapere, både sosialt og samfunnsøkonomisk.

Å legge ned tolkestudiet ved Universitetet i Oslo (UiO) for å spare penger er meningsløst. Det er stor mangel på tegnspråktolker i Norge. Døve har rett tolking ved utdanning, arbeids- og samfunnsdeltakelse. Uten tilstrekkelig antall tegnspråktolker blir døve og samfunnet tapere, både sosialt og samfunnsøkonomisk.

Det er seks år siden Norges Døveforbund (NDF) henvendte seg første gang til UiO og uttrykte bekymring for utviklingen av faget tegnspråk og for at det foregikk en nedprioritering av faget. Både som morsmålstudium og språkfag generelt. NDF ønsket en overføring av tegnspråkfaget fra ISP til Institutt for lingvistikk og nordiske studier (ILN). I flere år har det pågått en korrespondanse mellom NDF og UiO uten at det er kommet til noen løsning.

Tidligere instituttbestyrer ved ILN uttalte i 2006 at det finnes mange gode grunner for å overføre tegnspråkfaget til ILN og at det var naturlig å flytte hele tolkeutdanningen. Mens ISP selv mente det var problematisk å flytte stillingsressurser til et annet institutt. Så velger de altså en løsning med å legge ned hele tolkeutdanningen. ISP har mistet all troverdighet ved denne handlingen.

Nedprioriteringer av norsk tegnspråk skjer samtidig som Kulturdepartementet arbeider med en allmenn norsk språklov, der tegnspråk innlemmes nettopp fordi det er et genuint norsk språk, en del av den norske kulturarven og ikke minst en del av det språklige mangfoldet i Norge.

NDF krever en garanti for at det ikke blir inntaksstopp av tegnspråkstudenter i år. Saken er løftet opp til forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland, og vi forventer at hun finner en kortsiktig økonomisk løsning på finansieringen av studiet, og en langsiktig løsning der studiet blir plassert i et språkmiljø og får den statusen det fortjener, langt bort fra spesialpedagogikken på ISP.

Det finnes tilstrekkelig med dokumentasjon og bestemmelser som stadfester tegnspråk som språk og døves og tunghørtes rett til tolk. Regjeringens mål om full deltakelse og likestilling og FNs konvensjon om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne må tas på alvor – også av ISP. Og det er nettopp tegnspråk og bruk av tolk som inkluderer døve og tunghørte i storsamfunnet.

Powered by Labrador CMS