Alle har rett til å smile

Publisert

Leder av Fremskrittspartiets Ungdom, Ove Vanebo, proklamerer i Universitas et slags ideologisk forsvar for høye tannlegeutgifter, og mener at studenter bør slutte å kjempe for en billigere tannlegetjeneste. Studenter har alltid organisert seg for bedre helsetjenester og har opprettet egne velferdsorganisasjoner vi eier og driver selv. Venstrealliansen vil ha billige tannlegetjenester inn i studentsamskipnaden.

Vanebo lanserer to ideer for studenter som lider under dagens tannlegepriser. Det ene er å droppe noen pils og det andre er at vi kan betale det med framtidige inntekter. Det finnes tross alt grupper som er dårligere stilt enn studenter. Vanebos argument er at siden studentene alt i alt kommer godt ut av det med velferdsordninger, fortjener vi ikke å ha sunne tenner samtidig. Det han overhodet ikke tar inn over seg, er at det er forskjell på studenter. Ikke alle har muligheten til å få hjelp hjemmefra. En tannlegeregning kan utgjøre en stor andel av en students månedsbudsjett, så forslaget om å «droppe et par pils» er nærmest respektløst. Vanebo frykter at vi ikke har råd til et offentlig tannhelsetilbud. At tannhelsesektoren er konkurranseutsatt, er prakteksempelet på hvor dumt det er å kommersialisere helsetjenester. Tjenester som er livsnødvendige, kan man ta seg godt betalt for, siden folk ikke har valget om å la være å betale. Dette systemet gjør at vi får dårligere tannhelse og hindrer oss i å forebygge. Når vi først går til tannlegen er det absolutt nødvendig, og det er dyrt.

Venstrealliansens løsning er å bruke en liten økning i semesteravgiften til å gjøre studenttannlegen bedre og billigere enn den er i dag. Vanebo har rett i at det finnes grupper i samfunnet som stiller dårligere enn studenter. Nettopp fordi man har en lang rekke slike fellesskapsløsninger gjennom samskipnadene, delvis finansiert av studentene og noe fra det offentlige, kan studenter være med å finansiere et sterkt og studentstyrt studenthelsevesen, istedet for å punge ut adskillig mer hver for seg.

Alle burde få rimeligere tannlege i Norge, men inntil vi vinner kampen om at tannhelse dekkes av folketrygden, vil vi kjempe for at studenthelsetjenesten baner vei. Det vil både studentenes lommebøker og tenner tjene på. Og smilet ditt skal ikke avsløre hvor mye foreldrene dine tjener.

Powered by Labrador CMS