Ellingsrud og Langerød skyter feil

Publisert

Både leder av Norsk Studentunion (NSU) Per Anders Langerød og rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Geir Ellingsrud, har kommentert det innspillet om nye universiteter jeg hadde i Universitas nr. 30. Utgangspunktet for mitt innlegg var at NSU-lederen var forundra over at så mange i en meningsundersøkelse gav uttrykk for at det var riktig å satse på nye universiteter i Norge. I sitt siste innlegg er han nå mer beroliga ved heller å tenke mest på at 60 prosent tross alt mente at det var nok med seks allmennuniversiteter.

Rektor Ellingsrud har ikke fått med seg et viktig hovedpunkt. Han tror at vi, de to nye universitene, ber om «ekstrabonus» for å komme i gang som universitet. Vi ber ikke om noen ekstrabonus. Hvis vi bare blei behandla som de fire gamle universitetene, ville vi vært svært fornøyde. Hver vitenskapelig ansatt hos oss har akkurat halvparten så stor Forsknings- og Utviklingsressurs å konkurrere med som ansatte ved UiO. Kanskje syns rektor ved UiO det er rett og riktig. Men når utgangspunktet er så skjevt, må det for alle virke litt påfallende at vi deretter får uttelling finansielt som om vi hadde det samme ressursmessige utgangspunktet. UiO har fått og får altså dobbelt så mye til forskning pr. ansatt som Universitetet i Agder (UiA). Og så slår Matteus-effekten ytterligere inn og gir UiO 97 nye stipendiater i 2008, UiA og Universitetet i Stavanger (UiS) får sju hver. Det fins overhodet ingen god begrunnelse for en slik forskjellsbehandling til fordel for UiO, men Ellingsrud synes «Kunnskapsdepartementet (KD) har gjort et riktig valg».

En alternativ regnemåte for samfunnet ville være å se hvor mye hvert universitet fikk ut av hver krone investert til forskning, målt i publikasjonspoeng. Da får en et mål på effektivitet og produktivitet uavhengig av absolutt størrelse på universitetet. KD har lagd en slik oversikt. Der ser vi at UiA konkurrerer helt på linje med de andre universitetene. Det betyr at det ikke er noen som helst grunn til å frykte spredning av forskningsmidler, slik NSU-lederen mener. Målet er, slik Ellingsrud helt riktig sier i sin overskrift, å ha mer å dele. Hver gang vi tidligere fikk et nytt universitet her i landet, økte bevilgningene til sektoren betraktelig. Vi må stå sammen og argumentere for at det skal skje nå også.

Powered by Labrador CMS