Hvem er mest troverdig?

Publisert

Anders Anundsen påstår i Universitas 29. april at Fremskrittspartiet er blant partiene med størst troverdighet i utdannings- og forskningspolitikken, begrunnet med deres mange rause forslag til sektoren. Nå er vi bare sju partier på Stortinget, men det er likevel oppsiktsvekkende at partiet som står uten støtte fra noen andre i sin uansvarlige oljepengebruk med dette påstår å være blant de mest troverdige. FrP har oljepenger nok til alle gode formål, mens samtlige andre partier har en moderat linje i bruken av disse fondmidlene. Jeg har derfor vanskelig for å se hvordan overbudspolitikk er spesielt troverdig.

I finanskrisen vi nå er inne i, skal vi være glade for å ha spart opp penger i gode tider. Nå bruker vi disse sparepengene på tiltak som motvirker krisen, ikke minst innenfor høyere utdanning og forskning. Her ble det lagt inn hundrevis av millioner til stimulering av næringsrettet forskning, samt bygningsvedlikehold og nye studentboliger.

- Dette er ikke valgflesk, det er faktiske resultater vi kan vise til.

Den rødgrønne regjeringen har økt bevilgningene til forskning og utdanning med totalt 5,8 milliarder. Dette er mer enn den FrP-støttede borgerlige regjeringen klarte forrige periode, og det er den største veksten i forsknings- og utviklingsbevilgninger siden begynnelsen av 90-tallet. Dette er ikke valgflesk, det er faktiske resultater vi kan vise til. For meg blir dét mer troverdig.

Arbeiderpartiet skal også satse videre på forskning og høyere utdanning. At regjeringen slår fast i forskningsmeldingen at bevilgningene til sektoren skal øke, er en sjelden klar føring til framtidige budsjettbehandlinger. I tillegg har APs landsmøte vedtatt et offensivt program for å sikre kvaliteten i høyere utdanning og forskning i toppklasse ved norske institusjoner.

Anundsen har rett i at antallet studenter øker. Dette har vi varslet at vi jobber med i arbeidet med revidert nasjonalbudsjett. Forslaget om flerårige forskningsplaner kan være et verktøy for å sikre langsiktighet i sektoren. Det skal vi jobbe videre med.

Ambisjonene for forskning og høyere utdanning er høye. Det skal de være. Mens FrP kommer med forslag, har vi gjennomført. Et rødgrønt flertallsalternativ har vist seg troverdige, og det skal vi også gjøre med fornyet tillit den kommende perioden.

Powered by Labrador CMS