Tjenestedirektivet truer gratis høyere utdanning

Publisert Sist oppdatert

Utdanning skal være en rettighet og et fellesgode finansiert av staten, ikke en vare som pappas lommebok bestemmer tilgangen til

Tradisjonelt så er det helt andre prinsipper enn markedsliberalisme som har hatt forrang i utdanningspolitikken i Norge. Ett av de sentrale prinsippene er at det skal være «lik rett til utdanning». Utdanning skal være en rettighet og et fellesgode finansiert av staten, ikke en vare som pappas lommebok bestemmer tilgangen til. Og vi vil unngå at studenter i Norge skal betale skolepenger til folk som Kjell Inge Røkke.

EU har nettopp vedtatt et svært omfattende direktiv. Dette tjenestedirektivet innebærer at tjenestesektoren i langt større grad enn i dag skal styres etter rent markedsliberalistiske prinsipper. Et viktig spørsmål er hvorvidt utdanningssektoren vil bli omfattet og påvirket av direktivet. Her er meningene delte. Jussprofessor Hans Petter Graver mener i siste nummer av Universitas at utdanningssektoren ikke omfattes av direktivet. Dette er et syn som kan problematiseres. Jeg vil fremheve to argumenter:

1. Utdanning er ikke nevnt som unntak i direktivteksten. Den sosialdemokratiske grupperingen i EU-Parlamentet foreslo tidligere å unnta utdanningssektoren eksplisitt fra direktivet (på lik linje med for eksempel helsetjenester), men fikk ikke gjennomslag for dette. Påstandene om at utdanningssektoren er unntatt fra direktivet baserer seg på tolkninger. EF-domstolen (som skal tolke direktivet) har en sterk tendens til å vektlegge markedsprinsipper fremfor andre hensyn.

2. Tjenestedirektivet er et rammedirektiv og kan som sådan utvides etter at det har blitt vedtatt, for eksempel ved at høyere utdanning inkluderes i direktivet. Det legges opp til at tjenestedirektivet skal revideres og utvides hvert tredje år.

Særlig områder som høyere utdanning og etter- og videreutdanning kan fort bli delvis inkludert i direktivet. På disse områdene finnes det allerede i dag mange private aktører. Hvis private institusjoner gjennom EUs konkurranseregler får rett til statsstøtte på lik linje med offentlige institusjoner, så vil innføring av skolepenger på offentlige institusjoner være en naturlig konsekvens.

Powered by Labrador CMS