Ulvepolitikk i fåreklær

Publisert

I Universitas 19.9.2012, er det minst tre artikler som er interessante å lese. Den første er undersøkelsen gjennomført av Sentio på vegne av NSO, den andre omhandler studentenes økonomiske situasjon, og den siste BI studentene i Bergen som ønsker at halvparten av skolepengene skal gis tilbake som stipend.

Om overskriften «Utdanningsseier for høyre» lar seg reflektere i funnene gjort av Sentio, er vel heller tvilsomt når en leser artikkelen. Erna Solberg påpeker at resultatene viser i størst grad befolkningens kunnskapsmangel om partienes utdanningspolitikk. Erna Solbergs visjoner er såpass vage og flytende, at det koker ned til mer av alt.

Den påfølgende artikkelen er viet studentenes økonomiske situasjon. Hvordan skal en ivareta heltidsstudenten når tid skal gå til å tjene til livets opphold? LO mener at heltidsstudenten må være et mål, og verktøyene er høyere stipendandel og bygging av minimum 1500 studentboliger pr år. LO har som overordnet mål et samfunn uten store forskjeller, og da må man bremse reproduseringen av ulikhet innenfor utdanning.

Utdanningspolitikk handler om å gi alle den samme muligheten til å lykkes, uavhengig av utgangspunkt. Dette perspektivet deles ikke historisk av høyresiden, og i den påfølgende artikkelen «vil ha stipend for skolepenger», bekrefter Svein Harberg at illusjonen av det motsatte er høyst levende i dagens Høyre.

I tre år har Harberg arbeidet på Stortinget for likebehandling av private studenter, en ulikhet som grunner ut i om skolen er privat eller offentlig eid. Hvorfor skal studenter som i utgangspunktet har et valg mellom private og offentlige tilbydere, få kunne dekket utgiftene sine uansett?

Høyresidens politikk handler om å redusere forståelsen av den nåværende politikken, gjennom tåkeleggende argumenter som ideologiske prinsipper. Som Aasen påpeker er det tradisjon for å betale for privat utdanning, og dagens system prioriterer de med størst behov.

I det kommende valget er det viktig å spørre seg selv, om det vi nå ser fra høyresiden er konturene av en ulvepolitikk i fåreklær. Erna Solberg er vag og flytende, og Harberg har brukt stortingsperioden på arbeid med stipend for de heldigere stilte.

Høyres valgfrihet handler om frihet i et sosialt vakuum.

Powered by Labrador CMS