Utdanningsfiendtlig høyrepolitikk

Publisert

Påtroppende leder i Unge Høyre (UH) Henrik Asheim tar i Universitas 21. mai til orde for at færre skal få mulighet til å ta høyere utdanning. Unge Høyre har tydeligvis ikke skjønt at veien til kunnskapssamfunnet går gjennom åpne breddeuniversitet, ikke via en snever og ekskluderende lagdelingspolitikk.

En alvorlig følge av UHs politikk vil være at Norge får en mindre utdannet befolkning. Norges fremtid ligger i høyt kvalifisert arbeidskraft, for det er først og fremst på høyt kvalifisert arbeidskraft at vi er konkurransedyktige i internasjonal sammenheng. Er UH så opptatte av elitistisk utdanningspolitikk at de har glemt hva som er lønnsomt?

Fra før vet vi at Høyre vil gjøre høyere utdanning til økonomisk risikosport. De vil at studenter skal betale skolepenger, for å sitte igjen med enda mer gjeld etter fullført utdanning. Det kan raskt føre til at bare barn fra velstående hjem får studere og kan på sikt føre til et nytt klassesamfunn. Det vil uansett føre til at mange talentfulle, men ubemidlede mennesker vil miste muligheten til å realisere sitt potensial. Er dét mangfold i praksis?

Å gi mange tilgang til utdanning er et gode både for samfunnet, gjennom en høyt utdannet og kompetent befolkning, men også for den enkelte som får mulighet til utdannelse. Om høyere utdanning reelt sett skal være mulig for alle, forutsetter det gode velferdsordninger og fortsatt gratis høyere utdanning.

Utgangspunktet for UHs forslag er en undersøkelse fra Kelly Services som viser at 43 prosent ville valgt annerledes om de skulle valgt utdanning på nytt. Problemet er at UH ikke lanserer noen realistiske løsninger. En vil aldri helt kunne utelukke feilvalg. Utdanning innebærer også en modningsprosess, og det er innlysende at det må være rom for å endre utdanningsvalg underveis: UH vil faktisk straffe dem som innser at de selv, og samfunnet som betaler, er best tjent med at de bruker sine evner der de best kommer til sin rett. Flere vil stenges ute fra utdanning eller tvinges til å fullføre studier mot sin vilje fordi de ellers straffes økonomisk. Snakker om valgfrihet!

En må satse på bredde om en vil få fram de største talentene. Å gi mange tilgang til utdanning er altså både samfunnsøkonomisk lønnsomt, det sikrer et større utvalg av talenter til forskning og gir flere mennesker mulighet til å utvikle sine evner. Reell lik rett til utdanning forutsetter gode velferdsordninger og at utdanningen er gratis.

Venstrealliansen mener Unge Høyre tar feil: Vi mener at det nettopp er ved å gi alle som evner og ønsker det, uavhengig av økonomisk bakgrunn, mulighet til å studere at sannsynligheten blir størst for å få de største talentene opp og frem.

Powered by Labrador CMS